Year 5
Year 5

Comparing fractions and decimals

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn to compare both fractions and decimals with each other. We will investigate how to compare each format by placing them on a number line.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
What is six thousandths as a decimal?
Correct answer: 0.006
0.06
6000
Q2.
What is fourteen thousandths as a decimal?
Correct answer: 0.014
0.14
14,000
Q3.
What is one hundred and seventeen thousandths as a decimal?
Correct answer: 0.117
1.17
117
Q4.
What is two hundred and one thousandths as a decimal?
Correct answer: 0.201
2.01
201,000
Q5.
What is one thousand, two hundred and nineteen thousandths as a decimal?
0.1219
Correct answer: 1.219
1219
Q6.
What is one thousand thousandths as a decimal?
0.001
Correct answer: 1
1000

6 Questions

Q1.
Which is greater?
Correct answer: five eighths
one half
Q2.
Which is greater?
Correct answer: thirteen thirty-seconds
three eighths
Q3.
Which is worth the least?
Correct answer: eight twentieths
forty-five hundredths
Q4.
Which is worth the least?
eighty-one hundredths
Correct answer: four fifths
Q5.
Which is worth more: three fifths or four tenths?
four tenths
Correct answer: three fifths
Q6.
Which is worth more: two fifths or five twentieths?
five twentieths
Correct answer: two fifths