Year 5

Add and subtract fractions with a common denominator

Year 5

Add and subtract fractions with a common denominator

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to add and subtract fractions with a common denominator using equivalent fractions.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
What is a mixed number fraction?
where the numerator is greater than the denominator
where the numerator is less than the denominator
Correct answer: Where there is a whole and a fraction
Q2.
Which fact is incorrect?
An image in a quiz
1
2
Correct answer: 3
4
none
Q3.
What is one third of a bag of sweets add two thirds of a bag of sweets?
one third
Correct answer: one whole
three thirds
two thirds
Q4.
5 ¾ + 1 ¼
4 and a half
6
Correct answer: 7

5 Questions

Q1.
How to add fractions with different denominators
add the both the numerators and both the denominators
Correct answer: find a common denominator
Q2.
1/8 + 1/4
1/6
2/12
2/8
Correct answer: 3/8
Q3.
Select the fractions this can be represented as:
An image in a quiz
1/3
1/4
Correct answer: 3/12
3/4
Q4.
two sixths plus one third
one third
three ninths
three sixths
Correct answer: two thirds
Q5.
What is the correct question which gives the answer 11/15
14/15 - 3/10
3/15 - 14/15
Correct answer: 3/5 + 2/15
4/7 + 7/8