Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to find fractions of a quantity and link this to division.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
What is 1/6 x 3
1/18
3/18
Correct answer: 3/6
Q2.
1& 2/5 x 4
4& 8/20
4& 8/5
Correct answer: 5& 3/5
Q3.
2& 1/5 + 2& 1/5 + 2& 1/5
6& 3/15
Correct answer: 6& 3/5
Q4.
The area of a rectangle is five centimetres by three and a half centimetres. What is it's area? (tick 2)
15cm
Correct answer: 17 & 1/2 cm
Correct answer: 17.5cm
5 and 3 & 1/2 cm

4 Questions

Q1.
One third of twelve is ___
12
3
Correct answer: 4
Q2.
Three fifths of ten is ___
3
5
Correct answer: 6
Q3.
Which is greater 3 lots of 8 or 3/4 of 8
Correct answer: 3 lots of eight
3/4 of 8
Q4.
Which is greater 15 x 1/3 or 1/3 of 15?
1/3 of 15
15 x 1/3
Correct answer: neither