Year 5

Understanding fractions: Equivalent fractions

Year 5

Understanding fractions: Equivalent fractions

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about equivalent fractions, how to simplify and how to find missing numerators and denominators.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Has this shape been cut into equal parts?
An image in a quiz
No
Correct answer: Yes
Q2.
What does this describe: the number of parts the whole is split into
Correct answer: denominator
fraction
numerator
vinculum
Q3.
Can you convert one and three fifths to an improper fraction
Correct answer: eight fifths
five eighths
five thirds
one and five thirds
Q4.
Can you convert seven quarters to a mixed number fraction?
Correct answer: 1 and 3/4
3/4
4/7
four sevenths
Seven and one quarter
Q5.
Which is the biggest fraction (convert all to mixed number fractions)
five eighths
five halves
five quarters
Correct answer: one and five thirds

4 Questions

Q1.
What is an improper fraction
Correct answer: Where the numerator is greater than the denominator
Where the numerator is less than the denominator
Where there is a whole and a fraction
Q2.
Which fraction is equivalent to one half
one quarter
one third
three quarters
Correct answer: two quarters
two thirds
Q3.
What is the missing denominator: two thirds is equivalent to four ____
fifths
fourths
Correct answer: sixths
thirds
Q4.
two eighths is equivalent to ___ (tick three)
four eighths
Correct answer: four sixteenths
one half
Correct answer: one quarter
Correct answer: three twelfths