Year 3

Fractions: Subtracting fractions with the same denominator

Year 3

Fractions: Subtracting fractions with the same denominator

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be using our knowledge of subtraction to take-away fractions with the same denominator. We will use lots of different pictures of fractions, as well as the part/whole model to help us.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
Only the numerator changes when adding fractions with the same denominator
False
Correct answer: True
Q2.
1/3 + 1/3 =
Correct answer: 2/3
2/6
3/3
Q3.
3/7 + 2/7 =
4/7
5/14
Correct answer: 5/7
Q4.
Is this question correct or incorrect? 1/4 + 2/4 = 3/8
Correct
Correct answer: Incorrect

4 Questions

Q1.
When subtracting fractions, what happens to the denominator?
It doubles
It halves
Correct answer: It stays the same
Q2.
What is 6/6 - 5/6?
1/5
Correct answer: 1/6
2/6
5/6
Q3.
True or false? 3/4 - 2/4 = 1/4
False
Correct answer: True
Q4.
4/8 - 2/8 =
2/4
Correct answer: 2/8
4/8
6/8