Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will revisit some of the man learning concepts taught across the unit. We will be reviewing our understanding of multiples and factors; multiplying and dividing by 10, 100, 1000; mental strategies for efficient mental calculation and finishing off the lesson by consolidating our familiarity with formal methods of multiplication and division. At each section, problems and challenges will be presented and then discussed.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Taxis from the Olympic village to the arena can hold a maximum of 4 passengers. There are 42 people, how many taxis are needed?
10
Correct answer: 11
12
Q2.
Tickets for the Day 3 of the Olympic Swimming events is £12. Daniel has £100 in his wallet. How many tickets can he buy for him and his friends?
10
Correct answer: 8
9
Q3.
Which word problem would it be appropriate to round up the remainder to the following calculation? 620 ÷ 11 = 56 r 4
Each row in the gymnastics area holds 11 people. How many people were left sitting on a row that wasn't full?
Each row in the gymnastics arena holds 11 people. How many full rows will there be when 620 people watched on Saturday?
Correct answer: Each row in the gymnastics arena holds 11 people. How many rows were required when 620 people watched the events on Saturday.
Q4.
The apartments in the Olympic village hold four people each. 25 apartments were required in total. Which calculation would provide us with an appropriate answer to solve the problem?
182 ÷ 8 =
46 ÷ 2 =
95 ÷ 4 =
Correct answer: 98 ÷ 4 =
Q5.
Olympic T-shirts are packed into boxes of 12. How many full boxes can be packed for the 748 t-shirts produced in the factory today?
60
Correct answer: 62
63
65

5 Questions

Q1.
Which statement is an accurate definition of a prime number?
Correct answer: A number which has exactly two factors
A product which is created when a factor is multiplied by itself
The product of two odd factors being multiplied together
The result of multiplying a multiple by an integer
Q2.
Which of the following products IS NOT a square number?
121
Correct answer: 168
25
64
Q3.
Which of the following number sentences is not a correct use of distributive law?
27 x 8 = 20 x 8 + 7 x 8
29 x 9 = 20 x 9 + 5 x 9 + 4 x 9
Correct answer: 32 x 12 = 20 x 6 + 12 x 6
41 x 23 = 40 x 20 + 1 x 20 + 40 x 3 + 1 x 3
Q4.
When we multiply by 10, one of the parts becomes ten times greater. When we divide by 10, each part becomes ten times smaller. Which of the following number sentences has been calculated incorrectly?
Correct answer: 382 x 1000 = 38,200
46700 ÷ 100 = 467
54 x 100 = 5400
8950 ÷ 10 = 895
Q5.
Which statement below is false about the calculation 2536 ÷ 4 = 634
The dividend is 2536
Correct answer: The divisor is 2536
The divisor is 4
The quotient is 634