Year 3

Using the inverse operation to find missing numbers

Year 3

Using the inverse operation to find missing numbers

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will use our knowledge of multiplication and division 'fact families' in order to find the missing number in a range of questions. We will use arrays to represent the relationship between inverse operations, and explore how fact families around multiplication and division help us discover new facts about multiplication and division.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
The inverse of multiplication is...
addition
Correct answer: division
subtraction
Q2.
Knowing your times tables can help to solve division calculations
false
Correct answer: true
Q3.
The inverse of 3 x 4 = is
Correct answer: 12 ÷ 3
3 x 3 =
4 x 3
4 x 4
Q4.
Which multiplication fact will help you solve this division calculation? 18 ÷ 6 =
18 ÷ 2 = 9
6 ÷ 2 = 3
Correct answer: 6 x 3 = 18
6 x 6 =36
Q5.
I have 30 sweets to share with my friends. I have 5 friends. How many sweets will each of them get?
30
35
5
Correct answer: 6

5 Questions

Q1.
The inverse of division is
addition
Correct answer: multiplication
subtraction
Q2.
If you know that 3 x 6 = 18 this can help solve
18 ÷ 2 =
Correct answer: 18 ÷ 6 =
18 x 2 =
6 ÷ 3 =
Q3.
Which number is missing from this this fact family 21, 7 and ....?
1
2
Correct answer: 3
9
Q4.
What fact family could this bead string represent?
An image in a quiz
Correct answer: 15 ÷ 5 = 3
3 x 2 = 6
3 x 3 = 9
3 x 8 = 24
Q5.
This array shows 3 x 5 = 15 and ...
An image in a quiz
10 ÷ 2 = 5
Correct answer: 15 ÷ 3 = 5
3 ÷ 3 = 1
5 + 3 = 8