Year 3

Using bar models to solve word problems (Part 1)

Year 3

Using bar models to solve word problems (Part 1)

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will solve word problems using bar models as a visual tool to aid comparison between two values.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
If I have £1 to spend in a shop and I spend 47p- how much change will I receive?
52p
Correct answer: 53p
63p
Q2.
If I have £1 to spend in a shop and I spend 68p- how much change will I receive?
12p
Correct answer: 32p
42p
Q3.
If I have £5 to spend in a shop and I spend £3 and 22p- how much change will I receive?
£1 and 77p
Correct answer: £1 and 78p
£2 and 77p
Q4.
If I have £5 to spend in a shop and I spend £1 and 91p- how much change will I receive?
£2.09
Correct answer: £3.09
£4.09
Q5.
If I have £10 to spend in a shop and I spend £7 and 22p- how much change will I receive?
£2.77
Correct answer: £2.78
£3.78

5 Questions

Q1.
Bia baked a cake. She added 55g of flour. Then she added 35g more. How much flour is there now?
20g
Correct answer: 90g
95g
Q2.
Alessandra had £33. She spent £17 on a toy car. How much money does she have now?
£15
Correct answer: £16
£50
Q3.
A packet of crisps costs 55p and a bottle of water costs 39p. How much do they both cost?
Correct answer: 94p
95p
96p
Q4.
A packet of sweets costs 34p and a bottle of juice costs 52p more. How much does the juice cost?
18p
52p
Correct answer: 86p
Q5.
Zidane cycles 34 metres to his bus stop but he walks 14 fewer metres to school. How far did he walk to school?
17m
Correct answer: 20m
34m