Year 3

Using bar models to solve word problems (Part 2)

Year 3

Using bar models to solve word problems (Part 2)

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will solve word problems using bar models as a visual tool to aid addition and money problems involving change.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Bia baked a cake. She added 55g of flour. Then she added 35g more. How much flour is there now?
20g
Correct answer: 90g
95g
Q2.
Alessandra had £33. She spent £17 on a toy car. How much money does she have now?
£15
Correct answer: £16
£50
Q3.
A packet of crisps costs 55p and a bottle of water costs 39p. How much do they both cost?
Correct answer: 94p
95p
96p
Q4.
A packet of sweets costs 34p and a bottle of juice costs 52p more. How much does the juice cost?
18p
52p
Correct answer: 86p
Q5.
Zidane cycles 34 metres to his bus stop but he walks 14 fewer metres to school. How far did he walk to school?
17m
Correct answer: 20m
34m

5 Questions

Q1.
Sharon had £20 to spend in the gift shop. She bought a tea towel for £8 and a mug for £7. How much change did he get?
£15
Correct answer: £5
Q2.
Julie had £10 to spend in the village shop. She bought a pack of flour for £2 and a bunch of flowers for £1. How much change did she get?
£3
Correct answer: £7
Q3.
Maddie had £20 to spend in Westfields. She bought a top for £4, a bag for £8 and a pair of earrings for £7. How much change did she get?
Correct answer: £1
£19
£2
Q4.
Josh had £30 to spend in the sports shop. After he bought two items he had £4 change. One item he bought was a football for £15. How much did the other item cost?
£10
Correct answer: £11
£12
£5
Q5.
Ricco had £30 to spend in the sports shop. After he bought three items he had £2 change. One item he bought was a t-shirt for £7.50, another was a pair of socks for £6.50 . How much did the other item cost?
£12
£13
Correct answer: £14
£15