Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to use the column method in order to solve addition equations.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What does 'rounding to estimate' mean?
Adding and subtracting using the column method.
Correct answer: Rounding numbers in an equation to provide an approximate answer before calculation.
Using decimal numbers in addition equations.
Using whole numbers in addition equations.
Q2.
Round '456 244' to the nearest multiple of 10 000.
400 000
450 000
Correct answer: 460 000
500 000
Q3.
3. Using rounding to the nearest multiple of 10 000 to estimate the answer to: 341 782 + 456 913 =
300 000 + 500 000 = 800 000
340 000 + 450 000 = 790 000
Correct answer: 340 000 + 460 000 = 800 000
342 000 + 457 000 = 799 000
Q4.
4. Use rounding to the nearest multiple of 1000 to estimate the answer to: 187 221 + 243 891 =
187 000 + 243 000 = 430 000
Correct answer: 187 000 + 244 000 = 431 000
190 000 + 240 000 = 430 000
200 000 + 200 000 = 400 000
Q5.
What is one of the problems associated with rounding to estimate?
Rounding to estimate always takes much longer than actually calculating the answer.
Correct answer: Rounding to estimate decreases the accuracy of your answer: your estimated answer will either be greater or less than your actual answer.
Rounding to estimate does not allow you to subtract.
Rounding to estimate makes equations harder to calculate.

5 Questions

Q1.
Why might it be useful to estimate the answer to an equation prior to calculation?
Estimating before calculating helps you set out your calculations on paper.
Estimating before calculating helps you to practise your adding strategies.
Correct answer: Estimating before calculating provides an approximate answer which you can check your actual answer against.
Estimating before calculating shortens the amount of time it takes to solve an equation.
Q2.
2. What is a suitable estimate for the equation: 451 082 + 339 721?
Correct answer: 450 000 + 340 000 = 790 000
451 082 + 339 721 = 790 803
451 083 + 339 722 = 790 805
500 000 + 200 000 = 700 000
Q3.
3. Use the column method to solve: 289 109 + 463 229 =
452 338
552 338
652 338
Correct answer: 752 338
Q4.
4. Use the column method to solve: 632 781 + 10 385 =
Correct answer: 643 166
743 166
843 166
943 166
Q5.
5. Use the column method to solve: 5411 + 1389 + 2013 =
7813
Correct answer: 8813
8913
9813