Year 5

Solving multi-step addition and subtraction problems

Year 5

Solving multi-step addition and subtraction problems

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be applying the addition and subtraction strategies that we have learned to word and real life problems.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Select the equation below that matches this maths story: '87 315 cars were sold over the weekend. 12 872 of these cars were new and the rest were secondhand. How many cars were secondhand?'
12 872 - 87 315
12 872 + 87 315
Correct answer: 87 315 - 12 872
87 315 + 12 872
Q2.
2. Describe the error that has been made in the following calculation: 213 876 - 114 689 = 328 565.
Regrouping has not taken place correctly in more than one column.
The digits in the columns have not been aligned correctly.
Correct answer: The numbers have been added instead of subtracted.
The numbers have been switched around when subtracting.
Q3.
3. Write out the following column method calculation and describe the error that has occurred: 562 088 - 134 199 = 432 111.
Regrouping has not taken place correctly in more than one column.
The digits in the columns have not been aligned correctly.
The numbers have been added instead of subtracted.
Correct answer: The numbers have been switched around when subtracting.
Q4.
Which of the following methods is NOT a sensible way of checking to see whether we have made an error using the column method?
Check your answer against the estimate to see whether they are similar.
Correct answer: Create a word problem with the numbers that you have used in your calculation.
Recalculate the answer using a different method.
Use the inverse method to confirm your answer.
Q5.
5. What is the missing number in the following equation: 435 629 + _________ = 772 345
236 716
Correct answer: 336 716
436 716
536 716

5 Questions

Q1.
1. Use the column method to solve: 3167 + 2954 + 6319 =
10 672
11 467
Correct answer: 12 440
18 721
Q2.
2. Use the counting back method to solve: 10 000 - 5980 =
1673
3020
Correct answer: 4020
8020
Q3.
3. Use the counting on method to solve: 10 000 - 7630 =
1480
Correct answer: 2370
3780
5890
Q4.
I have a step count target of 20 000 steps a day. So far, I have walked 13 780 steps around the park and 4620 steps in my house. How many more steps do I have to reach my total?
1200
1400
Correct answer: 1600
1800
Q5.
Today, I walked 18 673 steps. How many steps over my target of 15 000 have I walked?
1982
2768
3091
Correct answer: 3673