Year 5

Using and explaining addition and subtraction strategies

Year 5

Using and explaining addition and subtraction strategies

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be learning how to use the most efficient addition and subtraction strategies. We will apply this knowledge to solving addition pyramids.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
1. Complete the following equation using your knowledge of number bonds: 74 + _____ = 100
13
2
Correct answer: 26
36
Q2.
2. Use the partitioning strategy to solve the following equation: 34 + 13 =
36
37
46
Correct answer: 47
Q3.
What is the law of commutativity?
A rule which helps us to add by using the column method at all times.
A rule which states that addition and subtraction are the opposite of each other.
Correct answer: A rule which states that you can swap the numbers in an addition/multiplication equation and your answer will remain the same.
A rule which suggests that we should always check our answers using the inverse method.
Q4.
4. Use the round and adjust strategy to solve: 71 + 16 =
78
81
86
Correct answer: 87
Q5.
5. Which strategy would be most appropriate/efficient when solving: 33 + 21 =
Column method
Correct answer: Partitioning
Round and adjust
The rule of commutativity

5 Questions

Q1.
1. Use the 'round and adjust' strategy to solve: 398 + 212.
600
601
Correct answer: 610
620
Q2.
2. Use the 'find the difference by adding on' strategy to complete the equation: 438 + _____ = 620.
160
180
181
Correct answer: 182
Q3.
3. Use the 'partitioning for subtraction' strategy to solve: 487 - 134 =
301
328
Correct answer: 353
377
Q4.
4. Use addition and subtraction to find the missing part of this equation: 124 + ______ + 330 = 754
156
200
209
Correct answer: 300
Q5.
5. Use addition and subtraction to find the missing part of this equation: 389 + ______ + 421 = 924
Correct answer: 114
214
414
814