Year 5
Year 5

Adding 2 or more numbers mentally

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson we will introduce the term 'consecutive numbers'. We will identify patterns when adding 2 or more consecutive numbers.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
I buy three souvenirs for £2.90, £3.60 and £4.10. How much did I spend in total?
£10.50
Correct answer: £10.60
£10.70
£10.80
Q2.
A lemonade costs £2.25. I buy 2 for me and my friend and I pay with a £10 note. How much change do I receive?
£4.50
Correct answer: £5.50
£6.40
£6.50
Q3.
I buy a meal deal and a tub of cream from the shops. I pay with a £10 note and receive £4.75 in change. How much did I spend on the meal deal and the tub of cream
£4.55
£4.75
Correct answer: £5.25
£5.45
Q4.
A child's cinema ticket costs £4.60 and an adult cinema ticket costs £8.55. If I spent a total of £26.30, which tickets did I purchase?
1 adult ticket and 4 child tickets
2 adult tickets and 1 child ticket
Correct answer: 2 adult tickets and 2 child tickets
3 adult tickets and 1 child ticket
Q5.
A child's cinema ticket costs £4.60 and an adult cinema ticket costs £8.55. If I received £27.65 from a £50 note, which tickets did I purchase?
Correct answer: 1 adult ticket and 3 child tickets
2 adult tickets and 1 child ticket
2 adult tickets and 2 child tickets
3 adult tickets and 1 child ticket

5 Questions

Q1.
2 consecutive numbers have a sum of 31. What are the 2 numbers?
13 and 18
14 and 15
Correct answer: 16 and 15
17 and 18
Q2.
Which of the below is correct?
The sum of 2 consecutive numbers is equal to the smaller number multiplied by 3.
The sum of 3 consecutive numbers is equal to the larger number multiplied by 3.
The sum of 3 consecutive numbers is equal to the middle number multiplied by 2.
Correct answer: The sum of 3 consecutive numbers is equal to the middle number multiplied by 3.
Q3.
3 consecutive numbers have a product of 6. What are the 3 numbers?
0, 2 and 3
Correct answer: 1, 2 and 3
1, 3 and 4
2 and 3
Q4.
The sum of 4 consecutive numbers is equal to 26. What are they?
3, 4, 5, 6
4, 5, 6, 7
Correct answer: 5, 6, 7, 8
7, 8, 9,10
Q5.
Which consecutive numbers below do not have the same sum as the others?
1, 2, 3, 4, 5
Correct answer: 2, 3, 4, 5 and 6
4, 5 and 6
7 and 8