Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be adding and taking away consecutive numbers and spotting patterns in answers.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
2 consecutive numbers have a sum of 31. What are the 2 numbers?
13 and 18
14 and 15
Correct answer: 16 and 15
17 and 18
Q2.
Which of the below is correct?
The sum of 2 consecutive numbers is equal to the smaller number multiplied by 3.
The sum of 3 consecutive numbers is equal to the larger number multiplied by 3.
The sum of 3 consecutive numbers is equal to the middle number multiplied by 2.
Correct answer: The sum of 3 consecutive numbers is equal to the middle number multiplied by 3.
Q3.
3 consecutive numbers have a product of 6. What are the 3 numbers?
0, 2 and 3
Correct answer: 1, 2 and 3
1, 3 and 4
2 and 3
Q4.
The sum of 4 consecutive numbers is equal to 26. What are they?
3, 4, 5, 6
4, 5, 6, 7
Correct answer: 5, 6, 7, 8
7, 8, 9,10
Q5.
Which consecutive numbers below do not have the same sum as the others?
1, 2, 3, 4, 5
Correct answer: 2, 3, 4, 5 and 6
4, 5 and 6
7 and 8

5 Questions

Q1.
What is the answer to -1 + 2 + 3?
-3
-4
3
Correct answer: 4
Q2.
What is the answer to 11 + 12 - 13?
Correct answer: 10
11
12
13
Q3.
What is the answer to the calculation 96 + 97 - 98?
94
Correct answer: 95
98
99
Q4.
What is the answer to 87 - 88 + 89
86
Correct answer: 88
89
90
Q5.
Which of the calculations below have a sum of 61?
-60 + 61 + 62
Correct answer: -61 + 60 + 62
60 - 61 - 62
60 + 61 - 62