Year 5

Calculating and interpreting the mean as an average

Year 5

Calculating and interpreting the mean as an average

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will investigate problems involving calculating the mean average of a set of numbers.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of the below gives the answer for 26 ÷ 4 ?
3.5
5.5
Correct answer: 6.5
6.6
Q2.
Which of the calculations below does not have a remainder?
17 ÷ 7
24 ÷ 7
31 ÷ 7
Correct answer: 35 ÷ 7
Q3.
In a year, Tori has spent £117 on 26 nail polish bottles. If all 26 nail polish bottles cost the same, how much does one cost?
£4.30
£4.40
Correct answer: £4.50
£5.50
Q4.
Which of the calculations below has the smallest answer?
105 ÷ 42
Correct answer: 144 ÷ 96
357 ÷ 102
400 ÷ 200
Q5.
Melissa stayed in a hotel for 8 nights and paid £508 in total. How much did she pay per night?
£62.05
Correct answer: £63.50
£64.60
£72.05

5 Questions

Q1.
Which of the set of numbers below have a mean of 6?
4,4,7,12
Correct answer: 5,3,7,9
6,12,6,6
6,6,7,14
Q2.
From the set of numbers below which does not have a mean of 8?
10,5,16,1
5, 4, 4, 19
Correct answer: 6,8,12,5
8,9,8,7
Q3.
A footballer scores 3 goals in his first game, 5 goals in his second game and 1 goal in his third game. What is the average number of goals that he has scored across his games?
2
Correct answer: 3
5
8
Q4.
6 people have the following number of sweets: 3,8,5,8,6. If they were to share the sweets equally between them how many would they each get?
5
Correct answer: 6
8
9
Q5.
Tickets to the cinema cost £8 each. Five friends go and each friend has the following amount of money: £9,£11,£6,£7,£6 Do they have enough money between them to pay for 5 tickets?
Correct answer: No, they need £1 more
No, they need £2 more
Yes and they have spare money
Yes, they have exactly the right amount of money