Year 5

Developing strategies to plan and solve problems

Year 5

Developing strategies to plan and solve problems

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will investigate and model multiple-step worded problems involving money.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of the set of numbers below have a mean of 6?
4,4,7,12
Correct answer: 5,3,7,9
6,12,6,6
6,6,7,14
Q2.
From the set of numbers below which does not have a mean of 8?
10,5,16,1
5, 4, 4, 19
Correct answer: 6,8,12,5
8,9,8,7
Q3.
A footballer scores 3 goals in his first game, 5 goals in his second game and 1 goal in his third game. What is the average number of goals that he has scored across his games?
2
Correct answer: 3
5
8
Q4.
6 people have the following number of sweets: 3,8,5,8,6. If they were to share the sweets equally between them how many would they each get?
5
Correct answer: 6
8
9
Q5.
Tickets to the cinema cost £8 each. Five friends go and each friend has the following amount of money: £9,£11,£6,£7,£6 Do they have enough money between them to pay for 5 tickets?
Correct answer: No, they need £1 more
No, they need £2 more
Yes and they have spare money
Yes, they have exactly the right amount of money

5 Questions

Q1.
I buy three souvenirs for £2.90, £3.60 and £4.10. How much did I spend in total?
£10.50
Correct answer: £10.60
£10.70
£10.80
Q2.
A lemonade costs £2.25. I buy 2 for me and my friend and I pay with a £10 note. How much change do I receive?
£4.50
Correct answer: £5.50
£6.40
£6.50
Q3.
I buy a meal deal and a tub of cream from the shops. I pay with a £10 note and receive £4.75 in change. How much did I spend on the meal deal and the tub of cream
£4.55
£4.75
Correct answer: £5.25
£5.45
Q4.
A child's cinema ticket costs £4.60 and an adult cinema ticket costs £8.55. If I spent a total of £26.30, which tickets did I purchase?
1 adult ticket and 4 child tickets
2 adult tickets and 1 child ticket
Correct answer: 2 adult tickets and 2 child tickets
3 adult tickets and 1 child ticket
Q5.
A child's cinema ticket costs £4.60 and an adult cinema ticket costs £8.55. If I received £27.65 from a £50 note, which tickets did I purchase?
Correct answer: 1 adult ticket and 3 child tickets
2 adult tickets and 1 child ticket
2 adult tickets and 2 child tickets
3 adult tickets and 1 child ticket