Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn to identify sequences - whether they are increasing or decreasing. We will also learn the rule to get from one term to the next, and continue the sequence. We will then look at sequences with missing terms, for example with the first term missing, and consider how they can be completed by using the inverse.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Answer this calculation in Roman numerals: 4 + 4 =
IIVV
IIX
Correct answer: VIII
Q2.
X + IV =
Correct answer: XIV
XV
XX
Q3.
50 + 50 =
Correct answer: C
D
V
Q4.
What is 5 x 10?
C
H
Correct answer: L
Q5.
How do you write 99 in Roman numerals
XCI
Correct answer: XCIX
XXXI

5 Questions

Q1.
29, 29.5, 30, _________, 31, 31.5
20.5
Correct answer: 30.5
31.25
Q2.
30, 20, 10, 0, ______, -20, -30
Correct answer: -10
-15
10
Q3.
1, 1, 2, 3, 5, 8, ______
12
Correct answer: 13
14
Q4.
-11, -11.5, -12, _______, -13, -13.5
-12.25
Correct answer: -12.5
12
Q5.
4, 7, 10, 13, 16, ______
17
18
Correct answer: 19