Year 4

To develop strategies to plan and solve problems (Part 2)

Year 4

To develop strategies to plan and solve problems (Part 2)

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore a series of shapes which grow in size. We will spot the patterns and explore them so that we can make a general statement about the rules of this pattern. Using the general rules we have discovered, we will be able to find out the number of shapes needed for any term in the sequence. We will also learn how to investigate the patterns logically.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
How do you write 20 in Roman numerals?
IIXX
XII
Correct answer: XX
Q2.
What number does VIII stand for?
4
6
Correct answer: 8
Q3.
Which of these is NOT a Roman numeral?
C
Correct answer: H
V
Q4.
What is VII + V =
X
Correct answer: XII
XXI
Q5.
How do you write 14 in Roman numerals?
IVX
Correct answer: XIV
XVI

5 Questions

Q1.
10, 30, 50, 70, ______?
100
80
Correct answer: 90
Q2.
3, 1, -1, -3, ____
Correct answer: -5
-6
-9
Q3.
1.2, 1.4, 1.6, 1.8, ____
Correct answer: 2
2.2
2.4
Q4.
90, 85, 80, 75, 70, _____
55
60
Correct answer: 65
Q5.
II, IV, VI, VIII, _____
C
L
Correct answer: X