Year 4

To investigate Roman Numerals up to one hundred

Year 4

To investigate Roman Numerals up to one hundred

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will look at identifying Roman numerals and link them to the number system we recognise today.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
How do you write 10 in Roman numerals?
II
V
Correct answer: X
Q2.
What number does III stand for?
1
2
Correct answer: 3
Q3.
Which of these is NOT a Roman numeral?
C
V
Correct answer: Y
Q4.
What is V + V =
Correct answer: 10
100
20
Q5.
How do you write 4 in Roman numerals?
IIII
Correct answer: IV
VI

5 Questions

Q1.
Answer this calculation in Roman numerals: 4 + 4 =
IIVV
IIX
Correct answer: VIII
Q2.
X + IV =
Correct answer: XIV
XV
XX
Q3.
50 + 50 =
Correct answer: C
D
V
Q4.
What is 5 x 10?
C
H
Correct answer: L
Q5.
How do you write 99 in Roman numerals
XCI
Correct answer: XCIX
XXXI