Year 4

Converting between hours, minutes and seconds

Year 4

Converting between hours, minutes and seconds

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will convert time measures from hours, minutes and seconds, to minutes and seconds.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
2:30 pm on a 24 hour clock would be
02:30
12:30
Correct answer: 14:30
Q2.
17:15 on a 12 hour clock would be
17:15pm
Correct answer: 5:15pm
7:15pm
Q3.
00:20 on a 12 hour clock would be
Correct answer: 12:20am
12:20pm
Q4.
12:45 pm on a 24 hour clock would be
00:45
Correct answer: 12:45
Q5.
What could I be doing at 20:45?
Eating lunch
Correct answer: Getting ready for bed
Waking up

5 Questions

Q1.
1 hour in minutes
10 minutes
6 minutes
Correct answer: 60 minutes
Q2.
1 minute in seconds
10 seconds
Correct answer: 60 seconds
600 seconds
Q3.
3 hours in minutes
120 minutes
Correct answer: 180 minutes
300 minutes
Q4.
240 minutes in hours
1 hour
3 hours
Correct answer: 4 hours
Q5.
198 minutes in hours
2 hours
3 hours 10 minutes
Correct answer: 3 hours 18 minutes