Year 5

Exploring reflections and translations using coordinates

Year 5

Exploring reflections and translations using coordinates

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will investigate translating and reflecting shapes by comparing the coordinates without a grid.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of the statements below is correct?
Reflection is the only type of translation
Correct answer: Reflections and translations are types of transformations
Transformations and reflections are types of translations
Transformations are a type of translation
Q2.
Which of the statements below is correct?
None of the above
Correct answer: When we reflect a square across the y axis we can also translate it left/right to the same position
When we reflect a square across the y-axis we can also translate it up/down
When we reflect a square across the y-axis we cannot also translate the original shape so it is the same as the translated square
Q3.
What would happen if we reflected a shape onto the x-axis and then onto the y-axis and then back onto the x-axis and then onto the y-axis?
None of the above, it depends on the actual shape
The shape would be translated 1 square away from the original
The shape would be translated to the left
Correct answer: The shape would go back to it's original position
Q4.
Which of the statements below is correct?
When we reflect a square onto the x-axis the size of the shape changes
When we reflect a square onto the x-axis we can also translate it left/right
Correct answer: When we reflect a square onto the x-axis we can also translate it up/down
When we reflect a square onto the x-axis, the reflected shape must pass through the origin
Q5.
Which of the statements below is NOT correct?
If we reflect a rectangle across the x-axis then we can also say that this shape has been translated either up or down
If we reflect a rectangle across the y-axis we can also say that this shape has been translated either to the left or to the right
If we reflect a right-angled triangle across the y-axis we can also say that this shape has been translated either to the left or right
Correct answer: None of the above. It would depend on the orientation of the right angled triangle

5 Questions

Q1.
Which of the following happens when a shape is reflected by a line of reflection along the x-axis?
Correct answer: The reflected shape has the same x coordinate as the original shape
The reflected shape has the same y coordinate as the original shape
The shape is translated to the left
The shape is translated to the right
Q2.
If a shape is reflected by a line of reflection along the x axis then which of the following is correct?
Both the x and y coordinates of the reflected shapes must change
Both the x and y coordinates of the reflected shapes must stay the same
Correct answer: The x coordinate will definitely stay the same
The y coordinate will definitely stay the same
Q3.
If a triangle has the coordinates (1,3), (1,4), (2,3) and after a transformation becomes (1,-3), (1,-4) and (2,-3), which if the below have happened?
Correct answer: The triangle has been reflected onto the x-axis
The triangle has been reflected onto the y-axis
The triangle has been translated down
The triangle has been translated up
Q4.
If a triangle which has the coordinates (1,-1), (1,-3) and (3,-3) is reflected by a line of reflection along the y-axis, what will it's new reflected coordinates be?
Correct answer: (-1,-1) (-1,-3), (-3,-3)
(-1,1), (-1,3), (-3,3)
(-1,1), (1,3), (3,3)
(1,-1), (1,-3), (3,-3)
Q5.
A triangle with coordinates (-2,-2), (-2,-4) and (-4,-4) is reflected first by a line of reflection along the x-axis, and then reflected by a line of reflection along the y-axis, what will the new coordinates be?
(-2,2) (-2,4) (-4,4)
(2,2) (-2,4) (4,4)
(2,2) (2,4) (-4,4)
Correct answer: (2,2) (2,4) (4,4)