Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Explain how to balance equations with addition and subtraction expressions

      Lesson details

      Learning outcome

      You can explain how to balance equations with addition and subtraction expressions

      Key learning points

      1. If one addend is increased and the other is decreased by the same amount, the sum stays the same.
      2. If the minuend and subtrahend are changed by the same amount, the difference stays the same.

      Keywords

      • Equation - An equation is used to show that one number, calculation or express is equal to another.

      • Expression - An expression contains one or more terms or numbers, where each term or number is separated by and operator but an expression does not have an equals sign.

      Common misconception

      Thinking that you can change the values of subtraction and addition expressions by making the same changes.

      Go back and explore what happens when you change different elements of addition and subtraction equations. Use stem sentences from earlier learning to highlight what happens to the sum and difference when values are changed in equations.

      Teacher tip

      This lesson moves on to thinking about larger numbers within the equations. The numbers have been chosen so that children can still use mental strategies and can apply their understanding of place value and unitising to think about 28 thousands rather than calculating with 5-digit numbers.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Round 8,907 to the nearest multiple of 10

      Correct Answer: 8,910

      Q2.
      Which of the following expressions has the same difference as 150 − 30? Can you reason without calculating?

      Correct answer: 170 − 50
      Correct answer: 130 − 10
      160 − 20
      150 − 40

      Q3.
      Use an efficient strategy to calculate 27,648 + 32,963 =

      Correct Answer: 60,611

      Q4.
      Use an efficient strategy to calculate 10 − 7.452 =

      Correct Answer: 2.548

      Q5.
      What is 8.96 when rounded to the nearest whole number?

      Correct Answer: 9

      Q6.
      Use an efficient strategy to calculate the unknown value g in g − 1,508 = 4,650 − 1,600

      Correct Answer: 4,558

      6 Questions

      Q1.
      Match each addition expression to an equal subtraction expression.

      Correct Answer:140 + 120, 390 − 130
      Correct Answer:150 + 120,400 − 130
      Correct Answer:160 + 120,410 − 130
      Correct Answer:170 + 120,420 − 130

      Q2.
      Which of these equations are balanced?

      Correct answer: 32,000 + 5,000 = 58,000 − 21,000
      32,000 + 6,000 = 58,000 − 21,000
      33,000 + 7,000 = 59,000 − 21,000
      Correct answer: 33,000 + 6,000 = 59,000 − 20,000
      Correct answer: 33,000 + 5,000 = 59,000 − 18,000

      Q3.
      What is the missing addend needed to balance this equation? 48,000 + = 71,000 − 15,000

      Correct Answer: 12,000

      Q4.
      What is the missing subtrahend to balance this equation? 52,000 + 9,000 = 79,000 −

      Correct Answer: 18,000

      Q5.
      This equation is unbalanced. 65,000 − 8,000 = 18,000 + 38,000 How can you change 18,000 in the addition expression to balance the equation?

      Correct answer: Increase 18,000 by 1,000
      Decrease 18,000 by 1,000
      Increase 18,000 by 10,000
      Decrease 18,000 by 10,000

      Q6.
      This equation is unbalanced. 55,500 − 8,000 = 22,250 + 26,250 What should the subtrahend be to balance this equation?

      Correct Answer: 7,000

      To help you plan your 6 maths lesson on: Explain how to balance equations with addition and subtraction expressions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...