Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Round a 4-digit number to the nearest hundred and ten

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use place value to round a 4-digit number to the nearest hundred and the nearest ten.

      Key learning points

      1. Identify the next and previous multiples of 10 or 100 to the number on a number line.
      2. Rounding to the nearest 100, look at the tens value to decide whether to round to the previous or next multiple of 100
      3. Rounding to the nearest 10, look at the ones value to decide whether to round to the previous or next multiple of 10
      4. If the value of the digit you are looking at is 5 or more you round to the next multiple.

      Keywords

      • Rounding - Making a number simpler but keeping its value close to what it was.

      • Multiple - The result of multiplying a number by an integer. For example, multiples of 100 are 100, 200, 300, 400 etc.

      Common misconception

      A tricky digit for many pupils to consider is 0 because the rounded number is often the same as the original number. Pupils are often tempted to round to the multiple before the one they should.

      Spend some time establishing with pupils that occasionally when zeroes are involved, the number does not actually change when it is rounded. Number lines are a great visual support when rounding, including in this aspect.

      Teacher tip

      The ideas in this lesson are best replicated practically where possible: displaying the multiples on pieces of paper and getting pupils to hold their 4-digit numbers and stand in the correct positions will be a much more powerful and memorable learning experience.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the next number in the sequence? 0 100 200 300

      Correct Answer: 400

      Q2.
      Which of these numbers is a multiple of 100?

      Correct answer: 500
      3,486
      80
      Correct answer: 5,000

      Q3.
      Which of these is the multiple of 10 that comes before 327?

      300
      Correct answer: 320
      330
      400

      Q4.
      What is the next multiple of 10 after 589?

      Correct Answer: 590

      Q5.
      Match each 3-digit number to the nearest multiple of 10

      Correct Answer:149 ,150

      150

      Correct Answer:157 ,160

      160

      Correct Answer:144 ,140

      140

      Q6.
      When rounding numbers, what is the rule for the digit 5?

      Round to the previous multiple.
      Correct answer: Round to the next multiple.
      Do not round the number.
      Round to either multiple - it does not matter.

      6 Questions

      Q1.
      Round 4,825 to the nearest multiple of 100

      An image in a quiz
      4,000
      Correct answer: 4,800
      4,900
      5,000

      Q2.
      Select all of the numbers that, when rounded to the nearest multiple of 100, round to 5,200

      An image in a quiz
      5,149
      Correct answer: 5,150
      Correct answer: 5,151
      Correct answer: 5,249
      5,250

      Q3.
      Round 3,515 to the nearest multiple of 10

      An image in a quiz
      Correct Answer: 3,520, 3520

      Q4.
      Round 3,510 to the nearest multiple of 10

      3,500
      Correct answer: 3,510
      3,520
      4,000

      Q5.
      Round 5,555 to the nearest multiple of 10

      Correct Answer: 5,560, 5560

      Q6.
      Round 4,820 to the nearest multiple of 10

      Correct Answer: 4,820, 4820

      To help you plan your 4 maths lesson on: Round a 4-digit number to the nearest hundred and ten, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...