Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Solve problems involving remainders in context

      Lesson details

      Learning outcome

      I can solve a problem, making appropriate use of the remainder.

      Key learning points

      1. The remainder can be rounded up or down, depending on context.
      2. Some problems require the remainder being given as a fraction or a decimal.

      Keywords

      • Long division - Long division is a method used for dividing large numbers by breaking the number down into smaller groups.

      • Remainder - A remainder is an amount left after a division.

      Common misconception

      Pupils do not consider the context when identifying what to do with the remainder.

      Pupils often respond well to ridiculous examples here such as suggesting some of the class are left behind on a school trip in order to have equal-sized teams. These more extreme examples help consideration of context.

      Teacher tip

      A variety of contexts are used in the lesson to cover examples where remainders can be rounded or converted. Consider this range if adapting or enhancing tasks.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Use the multiplication facts to derive 20 × 18 =

      An image in a quiz
      Correct Answer: 360

      Q2.
      Match the division equations to their answers.

      Correct Answer:282 ÷ 4 = ,70.5

      70.5

      Correct Answer:646 ÷ 8 = ,80.75

      80.75

      Correct Answer:321 ÷ 4 = ,80.25

      80.25

      Q3.
      Select which type of answer would be best to use for the following question: Mrs Jones has 894 football stickers to share amongst her class of 30 pupils. How many stickers will each pupil receive?

      Correct answer: 894 ÷ 30 = 29 r24
      894 ÷ 30 = 29.8
      894 ÷ 30 = 29 $$ {4} \over{5}$$

      Q4.
      Select which type of answer would be best to use: Mrs Jones’ class raise £894 in the school cake-a-thon. There are 30 pupils in the class; each raised an equal amount. How much did each pupil raise?

      894 ÷ 30 = 29 r24
      Correct answer: 894 ÷ 30 = 29.8
      894 ÷ 30 = 29 $$ {4} \over{5}$$ Simplified Fraction

      Q5.
      Elm coaches uses 918 litres of petrol each day. There are 30 coaches. How many litres does each coach use per day? Give your answer as a decimal. litres

      Correct Answer: 30.6

      Q6.
      Beech buses Coastliner runs 28 times a day. Each day the Coastliner travels 7.7 km. How far is each journey? Give your answer as a decimal. km

      Correct Answer: 2.75

      6 Questions

      Q1.
      Use the multiplication facts to derive 25 × 18 =

      An image in a quiz
      Correct Answer: 450

      Q2.
      Match the division equations to their remainders.

      Correct Answer:282 ÷ 7 = 40 ,r 2

      r 2

      Correct Answer:643 ÷ 8 = 80,r 3

      r 3

      Correct Answer:544 ÷ 9 = 60,r 4

      r 4

      Correct Answer:545 ÷ 6 = 90,r 5

      r 5

      Correct Answer:496 ÷ 7 = 70,r 6

      r 6

      Q3.
      255 children are going on a trip. They need 1 adult for every group of 6 children. How many adults do they need to take?

      42
      42.5
      Correct answer: 43

      Q4.
      180 oranges are put into bags of 17 How many bags can be filled? What is done with the remainder here to answer the question?

      Round the remainder up.
      Correct answer: Ignore the remainder.
      Express the remainder exactly as a decimal.

      Q5.
      Answer the problem interpreting the remainder. Six children can sit at each table. 327 children need to sit down to eat lunch. How many tables will be needed? tables

      Correct Answer: 55

      Q6.
      Answer the problem interpreting the remainder. A roll of ribbon is 2.8 m long. 25 children need ribbon to tie to their bags. How long is each piece of ribbon? cm

      Correct Answer: 11.2

      To help you plan your 6 maths lesson on: Solve problems involving remainders in context, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...