Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Solve problems involving the 3, 6 and 9 times tables

      Lesson details

      Learning outcome

      I can solve problems involving the 3, 6 and 9 times tables.

      Key learning points

      1. Knowing the 3 times table can help you to solve problems
      2. Knowing the 6 times table can help you to solve problems
      3. Knowing the 9 times table can help you to solve problems

      Keywords

      • Divisible / divisibility - Divisibility is when division of a number results in another whole number. A number is divisible by another if it can be shared exactly with no remainder.

      • Multiple - A multiple is the result of multiplying a number by another whole number.

      Common misconception

      Pupils may find it difficult to solve problems or misunderstand questions.

      Take time to act out problems particularly the game, to ensure pupils understand where the mathematics can be seen in real-world examples. Using smaller examples can help learners understand the connections.

      Teacher tip

      A task has been explained in Cycle 2 using hoops or circles on the floor and bean bags. This can be an engaging way to encourage learners to calculate efficiently. Consider how this can be adapted for your setting e.g. using Base 10 ones cubes and a small target board.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      All multiples of 6 are also multiples of

      Correct Answer: 3, 2

      Q2.
      Select the multiples of both 6 and 9

      12
      Correct answer: 18
      27
      Correct answer: 36
      Correct answer: 54

      Q3.
      The digit sum of 753 is 15 so it __________.

      is divisible by 9
      Correct answer: is not divisible by 9

      Q4.
      Select the numbers that are divisible by 9:

      1,001
      3,363
      6,622
      9,763
      Correct answer: 5,544

      Q5.
      A baker has 483 cakes. Select the boxes below to show which boxes he’ll be able to split all cupcakes into equally.

      Correct answer: 3
      6
      9

      Q6.
      A sweet factory has made 5,166 lollipops. Select the boxes below to show which boxes he’ll be able to split all cupcakes into equally.

      Correct answer: 3
      5
      Correct answer: 6
      Correct answer: 9
      10

      6 Questions

      Q1.
      Andeep plays a game. He scored 2 lots of 3 points on the first round. He then scored 2 lots of 9 points in the second round. How many points did he score altogether? points.

      Correct Answer: 24

      Q2.
      Izzy plays a game. She scored 3 lots of 3 points on the first round. She then scored 3 lots of 9 points in the second round. How many points did she score altogether? points.

      Correct Answer: 36

      Q3.
      It is greater than 410 but less than 420 It is a multiple of 3 and 6 What could the number be?

      Correct answer: 414
      415
      416
      417

      Q4.
      It is greater than 510 but less than 525 It is a multiple of 3, 6 and 9 What could the number be?

      Correct Answer: 522

      Q5.
      It is greater than 3,340 but less than 3,350 It is a multiple of 3 and 6 What could the number be?

      Correct answer: 3,342
      3,344
      3,346
      Correct answer: 3,348

      Q6.
      It is greater than 4,320 but less than 4,330 It is a multiple of 3, 6 and 9 What could the number be?

      Correct Answer: 4338, 4,338

      To help you plan your 4 maths lesson on: Solve problems involving the 3, 6 and 9 times tables, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...