Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understand that multiplying by 10 makes a number ten times the size

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand that multiplying by 10 makes a number ten times the size.

      Key learning points

      1. Finding ten times as many is the same as multiplying by 10
      2. 10 is ten times the size of 1
      3. A digit in the tens column is 10 times the value of a digit in the ones column.

      Keywords

      • Scaling - Scaling is when a given quantity is made ___ times the size.

      • Multiple - A multiple is the product of a number and an integer.

      Common misconception

      10 times the size and 10 times as many are achieved through the same operation but they are different.

      Use sticky-tack or plasticine. Create 10 blobs that are equal in length to 1 blob that has been stretched. Encourage the children to see that the value of their length is the same but one is made of countable objects whereas the other is stretched.

      Teacher tip

      Gattegno charts are a useful resource to have available throughout this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What number is being shown on the Gattegno chart?

      An image in a quiz
      103
      Correct answer: 130
      310

      Q2.
      Which of these numbers is a multiple of 10?

      102
      Correct answer: 70
      91
      1,001

      Q3.
      What is twice the size of 34?

      Correct Answer: 68

      Q4.
      What is three times the size of 12?

      Correct Answer: 36

      Q5.
      What is four times the size of 8?

      Correct Answer: 32

      Q6.
      Andeep has ten times as many marbles as Jun. If Jun has 5 marbles, how many does Andeep have?

      Correct Answer: 50

      6 Questions

      Q1.
      Jun has a sticky-tack worm that he measures at 2 cm long. He stretches it to be three times the size. How long will it be now? cm

      Correct Answer: 6

      Q2.
      Match the quantities with the quantities that are ten times the size.

      Correct Answer:4 cm ,40 cm
      Correct Answer:7 kg ,70 kg
      Correct Answer:12 ml,120 ml
      Correct Answer:5 ml,50 ml

      Q3.
      Which of the following operations should be used to find ten times the size?

      + 10
      − 10
      Correct answer: × 10
      ÷ 10

      Q4.
      Sofia has a slinky that she measures at 5 cm long. She stretches it to be ten times the size. How long will it be now? cm

      Correct Answer: 50

      Q5.
      What’s the multiplication being represented on this Gattegno chart?

      An image in a quiz
      4 × 10 = 40
      Correct answer: 40 × 10 = 400
      40 ÷ 10 = 4
      400 ÷ 10 = 40

      Q6.
      True or false: 10 times as many and 10 times the size are the same.

      True
      Correct answer: False

      To help you plan your 4 maths lesson on: Understand that multiplying by 10 makes a number ten times the size, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...