Year 9

Straight line angles and angles around a point

Year 9

Straight line angles and angles around a point

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will review how straight line angles sum to 180 degrees, and how angles around a point sum to 360 degrees.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
The total sum of the interior angles of two triangles would be equal to...
180 degrees
Correct answer: 360 degrees
540 degrees
90 degrees
Q2.
If I have a regular pentagon, how many triangles from one distinct point internally can I create?
1
Correct answer: 3
4
5
Q3.
If I have a regular pentagon, what would the total interior angles sum to?
180 degrees
360 degrees
450 degrees
Correct answer: 540 degrees
Q4.
If I have a regular octagon, how many triangles from one distinct point internally can I create?
4
5
Correct answer: 6
8
Q5.
If I have a regular octagon, what would the total interior angles sum to?
Correct answer: 1080 degrees
1440 degrees
360 degrees
900 degrees

5 Questions

Q1.
Angles on a straight line sum to 180 degrees.
False
Correct answer: True
Q2.
Angles around a point sum to 180 degrees.
Correct answer: False
True
Q3.
If a straight line contains 2 angles, one of which is 54 degrees, what is the size of the other angle?
Correct answer: 126 degrees
180 degrees
27 degrees
306 degrees
Q4.
If a + b = 180 degrees, then 2a + 2b = 360
False
Correct answer: True
Q5.
Vertically opposite angles are never equal.
Correct answer: False
True