Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to understand the properties of parallel lines.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
A circle split into 4 equal parts would result in the equal angles around the centre point being...
180 degrees
360 degrees
60 degrees
Correct answer: 90 degrees
Q2.
If a regular octagon was split into 8 equal parts, each equal angle at the centre would be...
360 degrees
Correct answer: 45 degrees
60 degrees
90 degrees
Q3.
You are given that: a + a + a + a = 180. What is the value of a?
180
Correct answer: 45
60
720
Q4.
If I have an equilateral triangle and a square around a point, what is the remaining angle left?
150 degrees
Correct answer: 210 degrees
60 degrees
90 degrees
Q5.
If each of the angles on a straight line are 50, 60, x and y, what is x?
110 degrees
180 degrees
70 degrees
Correct answer: None of the above - it is impossible to answer

5 Questions

Q1.
The definition of a 'parallel line' is...
Lines that go on forever
Lines that intersect at a 32 degree angle
Lines that intersect at a 90 degree angle
Correct answer: Lines that never intersect
Q2.
Is it possible to draw a hexagon with three pairs of parallel sides?
No
Correct answer: Yes
Q3.
Is it possible to draw a triangle with a pair of parallel sides?
Correct answer: No
Yes
Q4.
If I draw a pair of lines and they both form a 70 degree angle with the horizontal, are they parallel?
No
Correct answer: Yes
Q5.
If I draw a pair of lines and one line forms a 20 degree angle with the horizontal, and the other forms a 20.01 degree line with the horizontal, are they parallel?
Correct answer: No
Yes