Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to use the term 'vertically opposite' and solve more angle problems.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
If Angle A is greater than Angle B, how can I express this mathematically?
A < B
A = B
Correct answer: A > B
B > A
Q2.
If Angle Y = Angle X = Angle Z, which of the following is true?
X + Y + Z = 180
X + Y + Z = 3A
Correct answer: X + Y + Z = 3X
X + Y = Z
Q3.
If g > h, then which of the following results in the greater value?
180 - g
Correct answer: 180 - h
The previous two responses result in the same amount
Q4.
You are given that: 360 - R = S. Which of the following statements is correct?
360 + S - R = 0
360 = S - R
Correct answer: 360 = S + R
S = 180
Q5.
If I have 5 equal angles around a point, what do each of the angles individually equal?
36 degrees
360 degrees
Correct answer: 72 degrees
90 degrees

5 Questions

Q1.
A circle split into 4 equal parts would result in the equal angles around the centre point being...
180 degrees
360 degrees
60 degrees
Correct answer: 90 degrees
Q2.
If a regular octagon was split into 8 equal parts, each equal angle at the centre would be...
360 degrees
Correct answer: 45 degrees
60 degrees
90 degrees
Q3.
You are given that: a + a + a + a = 180. What is the value of a?
180
Correct answer: 45
60
720
Q4.
If I have an equilateral triangle and a square around a point, what is the remaining angle left?
150 degrees
Correct answer: 210 degrees
60 degrees
90 degrees
Q5.
If each of the angles on a straight line are 50, 60, x and y, what is x?
110 degrees
180 degrees
70 degrees
Correct answer: None of the above - it is impossible to answer