Year 8

Angle notation and problem solving

Year 8

Angle notation and problem solving

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about how to problem solve with angles in polygons, along with learning notations for referring to angles.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
The exterior angles of a hexagon sum to 540 degrees.
Correct answer: False
True
Q2.
A triangle ALWAYS has each exterior angle as 60 degrees.
Correct answer: False
True
Q3.
The general formula for working out the mean exterior angle of an n-sided polygon is...
180(n-2)
360
Correct answer: 360/n
n/360
Q4.
The calculation to work out the sum of the interior angles for an octagon would be...
180 x n
Correct answer: 180(8 - 2)
360 x
360(8 - 2)
Q5.
180n - 360 is a generalisation that tells us the...
Sum of the angles around a point
Sum of the angles on a straight line
Sum of the total exterior angles of a polygon
Correct answer: Sum of the total interior angles of a polygon

5 Questions

Q1.
Squares tesselate with each other.
False
Correct answer: True
Q2.
Equilateral triangles tesselate with each other.
False
Correct answer: True
Q3.
ABC is a triangle. Angle ABC is 90 degrees. Angle BAC is 23 degrees. Angle CAB is...
Correct answer: 23 degrees
57 degrees
67 degrees
90 degrees
Q4.
ABC is a triangle. Angle ABC is 90 degrees. Angle BAC is 23 degrees. Angle CBA is...
23 degrees
57 degrees
67 degrees
Correct answer: 90 degrees
Q5.
ABC is a triangle. Angle ABC is 90 degrees. Angle BAC is 23 degrees. Angle ACB is...
23 degrees
Correct answer: 67 degrees
77 degrees
90 degrees