Year 8

Categorising and defining polygons

Year 8

Categorising and defining polygons

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about the key terminology involved in describing polygons, and begin to categorise polygons, based on certain properties.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
The total sum of the interior angles in a triangle is...
Correct answer: 180 degrees
360 degrees
45 degrees
90 degrees
Q2.
A right angled triangle with one angle as 23 degrees would mean the remaining interior angle would be...
157 degrees
180 degrees
Correct answer: 67 degrees
77 degrees
Q3.
In an equilateral triangle, each interior angle would be equal to...
180 degrees
3 degrees
Correct answer: 60 degrees
90 degrees
Q4.
If a base angle of an isosceles triangle was 34 degrees, what would the other base angle be?
146 degrees
Correct answer: 34 degrees
56 degrees
66 degrees
Q5.
If the base angles of an isosceles triangle were 34 degrees, what would the unknown angle be?
Correct answer: 112
34
66
68

5 Questions

Q1.
Which of the following statements most accurately describes an 'obtuse angle'?
An angle less than 90 degrees
An angle that is 90 degrees
Correct answer: An angle that is between 90-180 degrees
An angle that is greater than 180 degrees
Q2.
Which of the following statements most accurately describes an 'acute angle'?
Correct answer: An angle less than 90 degrees
An angle that is 90 degrees
An angle that is between 90-180 degrees
An angle that is greater than 180 degrees
Q3.
Which of the following statements most accurately describes a 'regular polygon'
A shape with 2 or less sides that are equal
A shape with 2 or less sides that are not equal
Correct answer: A shape with 3 or more sides that are equal
A shape with 3 or more sides that are not equal
Q4.
A rhombus is an example of a...
Hexagon
Nonagon
Correct answer: Quadrilateral
Triangle
Q5.
Another word for a regular quadrilateral would be...
Rectangle
Rhombus
Correct answer: Square
Trapezium