Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will use bar modelling to identify and form inequalities.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Fill in the gap: You can use a known equation to form related equations. When forming a related equation you should check that both sides ______.
Correct answer: Balance
Connect
Multiply
Sum
Q2.
Given that 5 × 12 = 10 × 6, fill in the gap: 5 x 12 + 5 = 10 x 6 + ___.
10
12
Correct answer: 5
6
Q3.
Given that a = 3b, fill in the gap: 2a = ___b.
3
4
Correct answer: 6
9
Q4.
Given that a = 3b, fill in the gap: a + 3b = ___b.
1
4b
Correct answer: 6b
a
Q5.
If c = d + 2, fill in the gap: c - 2 = ___
Correct answer: d
d - 2
d - 4
d + 2

5 Questions

Q1.
Fill in the gaps. We can use the symbols __ and __ to express an inequality.
-, +
Correct answer: <, >
=, +
x, y
Q2.
Which inequality represents "a is greater than b"?
a < b
a = b
Correct answer: a > b
b > a
Q3.
Which inequality represents "the sum of b and a is less than c"?
a + b > c
b - a < c
Correct answer: b + a < c
c < a + b
Q4.
Which inequality is true when a = 3?
-a > a -2
Correct answer: 2a > a
a < -5
a x a > 5a
Q5.
Which inequality is true when a = -4?
-a < a -2
2a > a
a < -5
Correct answer: a x a > 5a