Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be investigating the properties and definition of prime factors of numbers, and how to calculate them.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What is the definition of a factor?
A number divides into another number leaving a remainder
Correct answer: A number that divides exactly into another number without leaving a remainder
A number that multiplies another number to get another number
Q2.
What is a prime number?
A number that can be divided by even numbers only
Correct answer: A number that can be divided by itself and one only
A number that can be divided by more than two factors
Q3.
Which of these is not a prime number?
11
3
7
Correct answer: 9
Q4.
Which of these is not a factor of 16?
2
Correct answer: 3
4
8
Q5.
Why do square numbers have an odd number of factors?
Correct answer: Because they always have a repeated factor
Because they are even numbers
Because they are odd numbers

5 Questions

Q1.
What is the first prime number?
1
Correct answer: 2
3
5
Q2.
What are the prime factors of 18?
Correct answer: 2 and 3
2 and 5
3 and 5
3 and 6
Q3.
What is the 7th prime number?
Correct answer: 17
19
23
7
Q4.
12 written as a product of prime factors is 2 x 2 x 3. What is 30 written using prime factors?
2 + 3 + 5
Correct answer: 2 x 3 x 5
2 x 7
5 x 6
Q5.
Which of the following is not a prime factor of 42?
2
3
Correct answer: 5
7