Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will investigate the equations of equivalent lines, using some algebraic manipulation to check equality.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
A line has a gradient of 3 and a y-intercept of 4. What is the equation of the line?
y = 3x
Correct answer: y = 3x + 4
y = 4x + 3
Q2.
A line has a gradient of -2 and a y-intercept of 5. What is the equation of the line?
y = 2x + 5
Correct answer: y = 5 - 2x
y= 5x - 2
Q3.
A line has a gradient of 3 and goes through the point (0,2). What is the equation of the line?
y = 2x + 3
y = 3x
Correct answer: y = 3x + 2
Q4.
What is the gradient of the line going through the points (4,5) and (5,7)?
1
Correct answer: 2
3
4
Q5.
What is the gradient of the line that goes through the point (3,4) and (4,1)?
-1
Correct answer: -3
1
2

5 Questions

Q1.
Which of the following lines is equivalent to y = 2x + 1
Correct answer: 2y = 4x + 1
2y = 4x + 2
y = 4x + 2
Q2.
Which of the following lines is equivalent to 2y + 4x = 2?
2y + 2x = 1
3x + 2y = 1
Correct answer: y + 2x = 1
Q3.
Which of the lines is not equivalent to y = 2x + 1?
Correct answer: 2y = 3x + 2
2y = 4x + 2
3y = 6x + 3
Q4.
Which of the following lines is not equivalent to 12y = 6x + 6
4y = 2x + 2
6y = 3x + 3
Correct answer: y = x + 1
Q5.
Which of these is a coordinate on the line 2x + y = 5
Correct answer: (2,1)
(3,4)
(5,6)