Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will derive further division facts using 'fact families'.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Use the diagram to select the 2 correct calculations.
An image in a quiz
Correct answer: (-60) ÷ 3 = -20
Correct answer: 3 x (-20)= -60
3 x 20 = (-60)
60 ÷ 3 = -20
Q2.
Calculate (-123) ÷ 3
-369
Correct answer: -41
369
41
Q3.
Calculate (−24) × (1/8)
-192
Correct answer: -3
192
3
Q4.
Given n=3 what would the value of (-15) ÷ n be?
-12
Correct answer: -5
12
5
Q5.
Use a selection of the integers: −9 ,8 and −4 (without repeats) what is the largest absolute value possible from this expression?
An image in a quiz
11
Correct answer: 13
21
22
Q6.
Will this calculation be positive or negative?
An image in a quiz
Correct answer: Negative
Positive

6 Questions

Q1.
Choose the words that best fill in the gaps in order: We can use a known __________ to _________ other related facts.
commutativity, distribute
derive, product
distributive, derive
product, commutative
Correct answer: product, derive
Q2.
Fill in the gap: Using the fact that (-7) x (-2) = 14 we can use the _____________ of multiplication to deduce that (-2) x (-7) = 14
Correct answer: commutativity
derive
distributive
produce
Q3.
Calculate the following: (-80) ÷ (-5)
-16
-75
Correct answer: 16
75
Q4.
Given that (-23) x (-14) = 322. Work out 322 ÷ (-14).
Correct answer: -23
-322
14
23
Q5.
Given that (-23) x (-14) = 322. Work out (-322) ÷ 14.
Correct answer: -23
-322
14
23
Q6.
Substitute n=-10 into n ÷ (-2)
-12
-5
12
Correct answer: 5