Year 9
Year 9

Factorising quadratics (Part 1)

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how we can factorise quadratics using an array.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
Which expression is equivalent to a² - b² ?
(a - b)(a - b)
Correct answer: (a + b)(a - b)
2ab
ab
Q2.
Match the expression equivalent to (x+4)(x-4).
Correct answer: x² - 16
x² - 16x
x² - 4
x² - 8x + 16
x² + 4²
Q3.
Match the expression equivalent to (x+9)(x-3).
Correct answer: None of the above.
x² - 3²
x² - 6²
x² + 3x - 27
Q4.
Which calculation would work out 64² - 4² ?
(8 x 2)²
60 x 60
Correct answer: 68 x 60
72 x 6
Q5.
Match the expression equivalent to (x+25)-(x-25).
Correct answer: 50
x² - 25
x² - 25²
x² + 5²
Q6.
Match the expression equivalent to (73+x)(73-x).
73 - x²
73 + x²
Correct answer: 73² - x²
x² - 73
x² - 73²

6 Questions

Q1.
Fill in the gap: ________ is the opposite of expanding.
Correct answer: Factorising
Increasing
Quadratics
Solving
Q2.
Factorise x² + 11x + 24.
(x+2)(x+12)
Correct answer: (x+3)(x+8)
(x+5)(x+6)
(x+6)(x+4)
Q3.
Factorise x² + 14x + 24.
Correct answer: (x+2)(x+12)
(x+3)(x+8)
(x+5)(x+6)
(x+6)(x+4)
Q4.
Factorise x² + 8x + 16.
(x+16)(x+1)
(x+4)(x+2)
Correct answer: (x+4)²
(x+8)(x+2)
Q5.
Factorise x² - 25.
(x-5)
(x-5)²
Correct answer: (x+5)(x-5)
(x+5)²
Option 5
Q6.
A quadratic expression x² + bx + 20 can be factorised. Find all the possible values for b when b is positive.
1 to 20
1, 20, 2, 10, 5, 4
15, 5
Correct answer: 21, 12, 9