Year 9

Checking the solution of simultaneous equations

Year 9

Checking the solution of simultaneous equations

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn to check the solutions to simultaneous equations by a method of substitution.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Let p be the number of protractors bought. If each protractor costs £2, which of the following represents the total amount spent on protractors (in pounds)?
2+p
Correct answer: 2p
p
p^2
Q2.
Let p be the cost of a protractor. If I buy 3 protractors, which of the following represents the total cost?
3+p
Correct answer: 3p
Others
p^3
p+3
Q3.
Let p be the number of protractors bought and q be the number of rulers bought. Protractors cost 20 pence and rulers cost 15 pence each. What does 15q represent?
Others
The number of protractors
The number of rulers
The total cost of the protractors
Correct answer: The total cost of the rulers
Q4.
Let p be the number of protractors bought and q be the number of rulers bought. Protractors cost 20 pence and rulers cost 15 pence each. What does p+q represent?
Nothing
The cost of 1 protractor and 1 ruler
The total cost
Correct answer: The total number of items bought
Q5.
Let p be the number of protractors bought and q be the number of rulers bought. Protractors cost 20 pence and rulers cost 15 pence each. What does 20p+15q represent?
20 protractors and 15 rulers
nothing
Correct answer: The total cost
The total number of items bought

5 Questions

Q1.
If x=2 and y=3, what is the value of 2x+3y?
12
Correct answer: 13
4x+9y
5
Q2.
Is x=3 the solution to 2x+7=13?
no
Correct answer: yes
Q3.
Use substitution to decide which of the following are solutions to x+y=3.
Correct answer: x=2 and y=1
x=3 and y=0
y=1 and x=1
Q4.
Use substitution to decide which of the following is the solution to x+y=3 and 3x+4y=10.
x=1 and y = 2
Correct answer: x=2 and y = 1
x=3 and y=4
x=4 and y=-0.5
Q5.
Use substitution to decide which of the following is the solution to x+y=3 and 5y+3x=15.
Correct answer: x=0 and y = 3
x=1 and y=2
x=1.5 and y = 1.5
x=2 and y=1