Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will determine how to eliminate a variable by adding or subtracting one equation to or from the other.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
If x=3 and 2x+5y=41, what is the value of y?
3
5
Correct answer: 7
7.8
Q2.
7x+2y=24 AND 4x+2y=18. Find the value of 3x
2
5
Correct answer: 6
7
Q3.
7x+2y=24 AND 4x + 2y = 18. Find the value of y
2
Correct answer: 5
6
7
Q4.
9x +6y=168 AND 9x +4y=160. Solve
Others
x=15 and y = 18
Correct answer: x=16 and y=4
x=9 and y=6
y=16 and x=4
Q5.
4x +8y=116 AND 4x +4y=68. Solve
x=12 and y=5
x=4 and y = 8
Correct answer: x=5 and y=12
x=8 and y = 4

5 Questions

Q1.
3x+2y=5 AND 3x-2y=7. If I add these two equations together, which unknown will be eliminated?
both
neither
x
Correct answer: y
Q2.
3x+2y=5 AND 3x-2y=7. If I subtract the two equations, which unknown will be eliminated?
both
neither
Correct answer: x
y
Q3.
3x-5y=17 AND 2x-5y=10. Subtract the first equation from the second equation.
5x=27
x-10y=7
Correct answer: x=7
y=7
Q4.
2x-5y=10 AND 3x-5y=17. Add the two equations together.
10y=27
Correct answer: 5x-10y=27
5x=27
Q5.
3x-5y=17 AND 7x-5y=20. How can I eliminate y from these simultaneous equations?
add
Correct answer: subtract
you can't eliminate y