Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will explore systems of equations. We will also use arithmagons to derive a system of equations that can be solved.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
If a protractor costs 50p and a ruler costs 60p, what is the cost of 3 protractors and 2 rulers?
£1.10
£1.50
Correct answer: £2.70
5
Q2.
Given that p=3 and r=5, evaluate 3p+2r.
Correct answer: 19
21
5
9p+10r
Q3.
I want to buy 3 rulers and 3 protractors. If they cost 40 pence each, how much will I spend?
£1.20
Correct answer: £2.40
£24
40 pence
Q4.
Given that y=13, which of the following expressions is equal to 195?
13y
Correct answer: 15y
182y
195y
Q5.
If x=4 and y=5, which of the following expressions is equal to 24?
4x+y
Correct answer: 4y+x
x+3y
x+y

5 Questions

Q1.
If p+6=11, what is the value of p?
-5
16
17
Correct answer: 5
Q2.
If p=11 and p+q=20. What is the value of q?
10
11
31
Correct answer: 9
Others
Q3.
If q=5 and p+2q=10. Find the value of p.
Correct answer: 0
10
20
5
Others
Q4.
If p+1=6 and p+q+1=7, what is the value of q?
Correct answer: 1
13
6
7
Q5.
If p+q=11 and 2p+q=1, what is the value of 3p+2q?
1
11
Correct answer: 12
5