Year 9

Solving inequalities graphically (Part 1)

Year 9

Solving inequalities graphically (Part 1)

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to represent inequalities on a graph and what coordinates will satisfy these inequalities.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of the following statements is true?
You can only solve simultaneous equations algebraically.
You can only solve simultaneous equations using graphs.
You can solve all simultaneous equations.
Correct answer: You can solve simultaneous equations using alegebraic and graphical methods.
Q2.
Which of the following equations can you solve simultaneously?
2y + 4x = 12 and y = -2x + 4
Correct answer: 4y + 10x = 14 and y = 2.5x + 12
y + 1 = x and y - x = 12
y = 3x + 4 and y - 3x = 12
Q3.
Solve y = 4x - 5 and 2y + 6x = 18 simultaneously using a graphical method.
y = -2, x = 3
y = 2, x = -3
y = 2, x = 3
Correct answer: y = 3, x = 2
Q4.
Solve 2y = 6x - 10 and 3y + 6x = 15 simultaneously using an algebraic method.
x = 1, y = 2
x = 2, y = -1
Correct answer: x = 2, y = 1
y = 2, x = 3
Q5.
Solve y + x = 5 and y = 5x + 11 simultaneously using both an algebraic method and a graphical method.
Correct answer: x = -1, y = 6
x = -6, y= 1
x = 1, y= - 6
x = 6, y = -1

5 Questions

Q1.
Which of the following coordinates would y<3 satisfy?
(-1, 7)
(-2, 5)
(-3, 3)
Correct answer: (4, 2)
Q2.
Which of the following coordinates would x > -2 satisfy?
Correct answer: (-1, 7)
(-2, 5)
(-3, 3)
(-7, 2)
Q3.
Which of the following coordinates would x + y > 5 satisfy?
Correct answer: (-1, 7)
(-3, 3)
(-7, 2)
(0, 5)
Q4.
Which of the following inequalities would satisfy the coordinates (3, -3)?
Correct answer: x + y < 1
x > 3
y < -3
y < -4
Q5.
Which of the following inequalities would satisfy the coordinates (-1, -5)?
x + y > 1
x < -1
Correct answer: y < -4
y > -4