Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Limitations of technology in calculations

      Lesson details

      Learning outcome

      I can enter fractions as divisions on a calculator (and other technology) and understand the limitations of the decimal representation that results.

      Key learning points

      1. The line in a fraction means divide.
      2. A calculator can be used to convert a fraction to a decimal using division.
      3. There might be limitations of the decimal representation of fractions.

      Keywords

      • Recurring decimals - A recurring decimal is one that has an infinite number of digits after the decimal point

      Common misconception

      Incorrect inputting of negative numbers and/or exponents.

      Encourage the use of brackets when using exponents.

      Teacher tip

      Given the limitations of the calculator, ask pupils to give as many different possible decimals to the number "0.27823728282" which is displayed on a calculator screen. e.g 0.27823728282828282..., 0.27823728281999999, 0.2782372828248392,

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Using a calculator, calculate the simplified fraction of $$196 \over 190$$.

      Correct answer: $$98 \over 95$$
      $$96 \over 90$$
      $$62 \over 60$$
      $$16 \over 15$$

      Q2.
      Using a calculator, work out the answer to $${16 \over 15} \times {30 \over 32}$$.

      $$480 \over 320$$
      4
      2
      Correct answer: 1

      Q3.
      Izzy's calculator gives an answer as a fraction. What is the name of the key that should be pressed last on the Casio fx-991CW in order to convert this fraction to a decimal?

      Correct Answer: EXE, exe, execute

      Q4.
      Using a calculator, match the decimal to the equivalent fraction.

      Correct Answer:0.35,$$7 \over 20$$
      Correct Answer:0.894,$$447 \over 500$$
      Correct Answer:2.134,$$1067 \over 500$$
      Correct Answer:2.413,$$2413 \over 1000$$

      Q5.
      The format key on the Casio fx-991CW allows you to change between decimals, improper fractions and mixed numbers.

      Correct answer: True
      False

      Q6.
      Using your calculator, find the answer to $${21 \over 12} \times {2 \over 3}$$

      1.16666
      Correct answer: 1.166666667
      1.1666666666666666666667
      1.166666666666666666666666666666

      6 Questions

      Q1.
      Jacob uses his calculator to evaluate $$-3^2$$. What will the calculator display as the answer?

      9 as this is the correct answer
      9 as the calculator ignores the priority of operations
      Correct answer: -9 as the calculator follows the priority of operations
      -9 as this is the correct answer

      Q2.
      Working with fractions is always more accurate than using decimals.

      True
      Correct answer: False

      Q3.
      The calculator displays the decimal 1.234567891. Which of the following could this decimal be?

      Correct answer: $$1.\dot{2}3456789\dot{1}$$
      Correct answer: $$1.234567891\dot{4}$$
      Correct answer: $$1.23456789\dot{1}$$
      $$1.\dot{2}323456789\dot{1}$$

      Q4.
      Use your calculator to find the area of

      An image in a quiz
      Correct answer: $$5 \over 12$$ m$$^2$$
      $$0.416$$ m$$^2$$
      $$0.4166666667$$ m$$^2$$
      $$16 \over 15$$ m$$^2$$

      Q5.
      Use your calculator to covert 0.6252 into a fraction. The numerator will be

      Correct Answer: 1563

      Q6.
      Use your calculator to covert 0.0625 into a fraction. The denominator will be

      Correct Answer: 16

      To help you plan your 7 maths lesson on: Limitations of technology in calculations, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...