Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Checking and securing solving linear equations

      Lesson details

      Learning outcome

      I can solve equations involving brackets.

      Key learning points

      1. Equations containing a bracket multiplied by a term can be solve in two ways.
      2. If the term is a constant, it may be best to divide first.
      3. If the term is not a constant, it may be best to multiply first.
      4. If the term is a factor of every other term then division is likely to be simplest.

      Keywords

      • Additive inverse - The additive inverse of a number is a number that, when added to the original number, gives the sum of 0.

      • Reciprocal - The reciprocal is the multiplicative inverse of any non-zero number. Any non-zero number multiplied by its reciprocal is equal to 1

      Common misconception

      If equations contain brackets you always need to expand them before solving.

      Try to encourage pupils to use their factors and multiples knowledge to decide if it is more efficient to expand first or not.

      Teacher tip

      Encourage pupils to set out their working out in a clear way so that they can effectively compare efficiency of methods. Remind pupils they can substitute their solution back into the original equation to check if it is correct.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      $$1\over5$$ is the __________ of 5.

      additive inverse
      multiplier
      opposite
      product
      Correct answer: reciprocal

      Q2.
      Expand $$4(5x - 2)$$.

      $$4x - 8$$
      $$9x - 8$$
      $$9x - 2$$
      Correct answer: $$20x - 8$$
      $$20x - 2$$

      Q3.
      The solution to $$y + 8 = 5$$ is when $$y=$$ .

      Correct Answer: -3, negative 3, negative three, - 3

      Q4.
      The solution to $$3y = 15$$ is when $$y=$$ .

      Correct Answer: 5, five

      Q5.
      Which of these equations are equivalent to the equation $$5x + 20 = 25$$ ?

      $$5x = -5$$
      Correct answer: $$5x = 5$$
      $$5x = 25$$
      Correct answer: $$ x + 4 = 5$$
      $$x + 20 = 5$$

      Q6.
      Which of these equations are equivalent to the equation $$4x + 14 = 2x - 7$$ ?

      Correct answer: $$2x + 14 = -7$$
      $$6x + 14 = -7$$
      $$2x + 7 = x - 7$$
      Correct answer: $$14 = -2x - 7$$
      $$4x = 2x + 7$$

      6 Questions

      Q1.
      The solution to the equation $$3(x + 4) = 33$$ is when $$x =$$ .

      Correct Answer: 7, seven

      Q2.
      Which of these equations are equivalent to $$2(4x - 3) = 18$$ ?

      $$2x - 3 = 9$$
      $$4x - 3 = 18$$
      Correct answer: $$4x - 3 = 9$$
      Correct answer: $$8x - 6 = 18$$
      $$8x - 6 = 9$$

      Q3.
      The solution to the equation $$5(x - 3) = 2(3x - 8)$$ is when $$x=$$ .

      Correct Answer: 1, one

      Q4.
      Select the equations that are equivalent to $$5(2x - 3) = 10$$.

      Correct answer: $$3(2x - 3) + 2(2x - 3) = 10$$
      $$3(2x - 3) = 2(2x - 3) + 10$$
      Correct answer: $$7(2x - 3) - 2(2x - 3) = 10$$
      Correct answer: $$ 8(2x - 3) = 3(2x - 3) + 10$$
      $$10(4x + 1) - 5(2x + 4) = 10$$

      Q5.
      The solution to $$3(2x + 5) + 5(x - 6) = 29$$ is when $$x =$$ .

      Correct Answer: 4, four

      Q6.
      The solution to $$7(2x - 3) - 5(2x - 3) = 42$$ is when $$x = $$ .

      Correct Answer: 12, twelve

      To help you plan your 9 maths lesson on: Checking and securing solving linear equations, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...