Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can appreciate that the trigonometric functions are derived from measurements within a unit circle.

      Key learning points

      1. The unit circle is a circle with a radius of one.
      2. The unit circle is centered on the origin.
      3. The sine of an angle is the y-coordinate of the point where the radius has been rotated through that angle.
      4. The cosine of an angle is the x-coordinate of the point where the radius has been rotated through that angle.
      5. The tangent of an angle is the length of the side opposite the angle along the tangent at x = 1 to the unit circle.

      Keywords

      • Trigonometric functions - Trigonometric functions are commonly defined as ratios of two sides of a right-angled triangle for a given angle.

      • Sine function - The sine of an angle (sin(θ°)) is the y-coordinate of point P on the triangle formed inside the unit circle.

      • Cosine function - The cosine of an angle (cos(θ°)) is the x-coordinate of point P on the triangle formed inside the unit circle.

      • Tangent function - The tangent of an angle (tan(θ°)) is the y-coordinate of point Q on the triangle which extends from the unit circle.

      Common misconception

      When reading the values of the trigonometric functions during the explanation slides and the tasks, pupils may think that all the values taken from the graphs are fully accurate.

      Explain that many of the values from the trigonometric functions have digits beyond the second decimal place. However, two decimal places is a reasonable degree of accuracy for reading values from the graphs during this lesson.

      Teacher tip

      The slide deck contains several links to Geogebra applets with the unit circle. Use these during explanations to show how properties within the unit circle change when the angle varies. Alternatively, if pupils have access to the internet, they could explore these for themselves.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In a right triangle, if the hypotenuse is 37.5 cm and a second side is 30 cm, what is the length of the third side? (Use a calculator to help you.)

      Correct answer: 22.5 cm
      34 cm
      25 cm

      Q2.
      Which of the following statements is true for these triangles?

      An image in a quiz
      Correct answer: The triangles are similar.
      The triangles are not similar.
      It is not possible to know whether the triangles are similar or not.

      Q3.
      An isosceles triangle has an internal angle of 50ᵒ, what might the other two angles be?

      Correct answer: 50ᵒ, 80ᵒ
      Correct answer: 65ᵒ, 65ᵒ
      50ᵒ, 65ᵒ

      Q4.
      In a right triangle, if the shortest sides are 36 cm and 48 cm, what is the length of the hypotenuse? (Use a calculator to help you.)

      65 cm
      Correct answer: 60 cm
      62 cm

      Q5.
      Would a triangle ABC with sides AB = 10cm, BC = 7.5cm, AC = 12.5cm be similar to the one shown in the diagram?

      An image in a quiz
      Correct answer: Yes
      No

      Q6.
      For this pair of triangles, can you determine whether they are similar without using side lengths?

      An image in a quiz
      Correct answer: Yes, because their three angles correspond.
      No because you only know two angles.
      No, because you always need a side and two angles.

      6 Questions

      Q1.
      What is the value of θ for sin(θ) = 1?

      Correct answer: 90ᵒ
      45ᵒ
      50ᵒ
      30ᵒ

      Q2.
      What is the value of θ for tan(θ) = 1?

      Correct answer: 45ᵒ
      90ᵒ
      30ᵒ
      0ᵒ

      Q3.
      What is the value of θ for cos(θ) = 0?

      Correct answer: 90ᵒ
      45ᵒ
      30ᵒ
      0ᵒ

      Q4.
      What is the value of θ for sin(θ) = cos(θ)?

      Correct answer: 45ᵒ
      90ᵒ
      30ᵒ
      0ᵒ

      Q5.
      What is the value of θ for sin(θ) = tan(θ)?

      Correct answer: 0ᵒ
      45ᵒ
      90ᵒ

      Q6.
      What is cos(60ᵒ)?

      Correct answer: 0.5
      0.1
      0
      1

      To help you plan your 9 maths lesson on: The unit circle, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...