Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Introducing quadratic sequences

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise the features of a quadratic sequence.

      Key learning points

      1. A quadratic sequence does not have a common difference.
      2. The second differences between terms are equal.

      Keywords

      • N^th term - The n^th term of a sequence is the position of a term in a sequence where n stands for the term number.

      • Quadratic - A quadratic is an equation, graph, or sequence whereby the highest exponent of the variable is 2 When x is the variable, they have general form ax^2 + bx + c

      Common misconception

      Since there is no common difference, further terms in the sequence cannot be generated.

      Pupils have seen sequences where the first difference is not common and seen examples of other rules. In this lesson, the concept of a second difference is introduced and this can be used to generate the next first difference.

      Teacher tip

      The first learning cycle focuses on generating and identifying quadratic sequences. This recaps substituting and squaring a value. This learning cycle can be condensed if you feel your pupils do not need as much practice.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these could be the first 4 terms in an arithmetic sequence?

      3, -6, 12, -24, ...
      3, -6, -12, -15, ...
      Correct answer: 3, -6, -15, -24, ...
      3, -6, -3, -9, ...

      Q2.
      Here is part of the sequence of square numbers: ... 49, 64, 81, 100, ... What is the common second difference for this sequence?

      Correct Answer: 2, +2

      Q3.
      What is the $$10^\text{th}$$ term in the sequence with $$n^\text{th}$$ term rule $$5n - 6$$?

      Correct Answer: 44

      Q4.
      Which of these are examples of quadratic expressions?

      $$3x + 4$$
      Correct answer: $$x^2$$
      $$2^x + 5$$
      Correct answer: $$4x-3x^2$$
      $$x^3 + x^2$$

      Q5.
      In the sequence with $$n^\text{th}$$ term rule $$4n-2$$ which term has the value 46?

      The $$11^\text{th}$$ term
      Correct answer: The $$12^\text{th}$$ term
      The $$21^\text{st}$$ term
      The $$25^\text{th}$$ term
      46 is not in the sequence $$4n-2$$

      Q6.
      The sequence of all square numbers starts 1, 4, 9, ... what is the $$20^\text{th}$$ term in this sequence?

      Correct Answer: 400

      6 Questions

      Q1.
      What is the $$10^\text{th}$$ term in the sequence with $$n^\text{th}$$ term rule $$2n^2 + 5$$?

      Correct Answer: 205

      Q2.
      What is the $$8^\text{th}$$ term in the sequence with $$n^\text{th}$$ term rule $$n^2 - 2n$$?

      Correct Answer: 48

      Q3.
      Match up the first 5 terms in these quadratic sequences with the correct common second difference.

      Correct Answer:-3,0, 1, 0, -3, ...,common second difference -2

      common second difference -2

      Correct Answer:2, 4, 8, 14, 22, ...,common second difference 2

      common second difference 2

      Correct Answer:3, 4, 9, 18, 31, ...,common second difference 4

      common second difference 4

      Correct Answer:4, 10, 17, 25, 34, ...,common second difference 1

      common second difference 1

      Correct Answer:10, 8, 9, 13, 20, ...,common second difference 3

      common second difference 3

      Correct Answer:12, 16, 19, 21, 22, ...,common second difference -1

      common second difference -1

      Q4.
      Match up the first 5 terms in these sequences with a possible sequence type.

      Correct Answer:1, 2, 4, 8, 16, ...,geometric

      geometric

      Correct Answer:2, 3, 5, 8, 12, ...,quadratic

      quadratic

      Correct Answer:3, 7, 11, 15, 19, ...,arithmetic

      arithmetic

      Correct Answer:4, 6, 10, 16, 26, ...,Fibonacci

      Fibonacci

      Q5.
      Which is the correct $$n^\text{th}$$ term rule for the quadratic sequence which starts: -8, -5, 0, 7, 16, ...?

      Correct answer: $$n^2 -9$$
      $$n^2 -8$$
      $$n^3 +3$$
      $$n^2 + 8$$
      $$n^2 + 9$$

      Q6.
      What is the $$10^\text{th}$$ term in the quadratic sequence which starts 18, 21, 26, 33, 42, ...?

      Correct Answer: 117

      To help you plan your 11 maths lesson on: Introducing quadratic sequences, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...