Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Addition with surds

      Lesson details

      Learning outcome

      I can appreciate the structure that underpins addition of surds.

      Key learning points

      1. An unknown value is represented by a letter.
      2. An unevaluated surd can be thought of as an unknown value.
      3. Each simplified surd has a unique value.
      4. Surds can therefore be grouped in the same way as like terms.

      Keywords

      • Surd - A surd is an irrational number expressed as the root of a rational number.

      • Radical - The root sign is the radical symbol.

      • Radicand - The radicand is the value inside the radical symbol.

      Common misconception

      Pupils may think like surds need both the radicand and the coefficient to be the same.

      Remind them of the distributive law: a(b+c) = ab + ac.

      Teacher tip

      It can help to use the distributive law to illustrate this point. 2(a) + 3(a) = (2+3)(a) = 5(a). The a can stand for any value and therefore can represent a surd.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A surd is in its when the radicand is an integer with no perfect square factors greater than 1.

      Correct Answer: simplest form

      Q2.
      Which of these surds are in their simplest form?

      $$3\sqrt 4$$
      Correct answer: $$8\sqrt 3$$
      $$\sqrt {100}$$
      $$21\sqrt 9$$

      Q3.
      $$\sqrt {18}$$ simplifies to $$a\sqrt 2$$. What is the value of $$a$$?

      Correct Answer: 3, three

      Q4.
      $$3\sqrt {76}$$ simplifies to $$k\sqrt {19}$$. What is the value of $$k$$?

      2
      3
      Correct answer: 6
      19

      Q5.
      $$3\sqrt {125}$$ simplifies to $$h\sqrt 5$$. What is the value of $$h$$?

      Correct Answer: 15, Fifteen

      Q6.
      $$9\sqrt {98}$$ simplifies to $$d\sqrt 2$$. What is the value of $$d$$?

      Correct Answer: 63, sixty-three

      6 Questions

      Q1.
      Three of the surds are like surds. Which one is not?

      $$-5\sqrt 2$$
      $${4 \over 5}\sqrt 2$$
      $$b\sqrt 2$$
      Correct answer: $$5\sqrt {22}$$

      Q2.
      Three of the surds are like surds. Which one is not?

      $$a\sqrt 5$$
      $${2 \over 3}\sqrt 5$$
      $$a\sqrt {20}$$
      Correct answer: $$-5\sqrt {30}$$

      Q3.
      $$4\sqrt {6} - a\sqrt {6} = -5\sqrt {6}$$. What is the value of $$a$$?

      Correct Answer: 9, nine

      Q4.
      After gathering like terms in the expression $$4 - 3\sqrt b + 7\sqrt {bc} + 3\sqrt b - 20 - \sqrt {bc}$$, how many terms will be in the resulting expression?

      Correct Answer: 2, Two

      Q5.
      Is the statement "It is always best to simplify before adding surds"

      Always true
      Correct answer: Sometimes true
      Never true

      Q6.
      Calculate the perimeter of a square with side length $$\sqrt {18} + \sqrt {20}$$. Give your answer as simply as possible.

      $$4\sqrt {18} + 4\sqrt {20}$$
      Correct answer: $$8\sqrt {5} + 12\sqrt {2}$$
      $$4(\sqrt {18} + \sqrt {20})$$
      $$3\sqrt {2} + 2\sqrt {5}$$

      To help you plan your 10 maths lesson on: Addition with surds, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...