Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can control my loud singing voice and my soft singing voice.

      Key learning points

      1. Warming up our voice helps us to sing safely.
      2. Singing loudly doesn't mean shouting.
      3. We can use many different dynamics when we sing.
      4. Different songs can suit different dynamics.

      Keywords

      • Dynamics - how loudly or quietly the music is played or sung

      • Singing - creating musical sounds with our voice that can be a mixture of high sounds and low sounds

      • Song - music with words

      Common misconception

      We need to sing loudly for it to be heard or for it to be 'good'.

      Learning to sing using a range of dynamics is a key aspect of conveying the mood of a song. Pupils can explore what quality singing feels like, and the effect it can have, using a range of dynamics to suit the song.

      Teacher tip

      This unit is an ideal opportunity for pupils to bring in songs they sing at home. This may be in a language spoken at home, a song for a particular time of day, like bedtime, or songs they might sing on a car journey for example.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Sometimes we sing songs. Sometimes we speak in time to the music. This is called a ...

      echo
      Correct answer: chant
      rest

      Q2.
      When we hear a sung call and copy it exactly, this is called an ...

      instrument
      orchestra
      Correct answer: echo

      Q3.
      True or false? Really loud singing is better because it shows our teacher we know the song really well.

      Correct Answer: false

      Q4.
      We feel the and this helps us sing in time together.

      An image in a quiz
      Correct Answer: pulse

      4 Questions

      Q1.
      Before singing, we should __________ our voices.

      shout
      whisper
      Correct answer: warm up

      Q2.
      When we change from soft singing to strong singing, we are changing our ...

      An image in a quiz
      Correct answer: dynamics
      beat
      structure

      Q3.
      True or false? Loud singing is better singing.

      Correct Answer: false

      Q4.
      Kye Kye Kule is an example of __________ song.

      Correct answer: an echo
      a chant
      a lullaby

      To help you plan your 1 music lesson on: Strong and soft singing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...