New
New
Lesson 5 of 6
  • Year 4

Composing and notating a major melody

I can compose and notate a major melody considering the use of steps and leaps, repetition and melodic shape.

Lesson 5 of 6
New
New
  • Year 4

Composing and notating a major melody

I can compose and notate a major melody considering the use of steps and leaps, repetition and melodic shape.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Stave notation can tell us the rhythm and pitch of a melody, which we can use to help us perform it accurately.
  2. We can compose by selecting pitches from the major pentachord for an existing rhythm.
  3. Effective melodies start and end on ‘do’ and move mostly by step, with some leaps.
  4. We can use repeating patterns to make our melody and rhythm compositions sound organised.

Keywords

  • Major pentachord - the first 5 notes of a major scale - do re mi fa so

  • Melody - a combination of notes to make a memorable tune

  • Compose - to create a piece of music over time

  • Stave - lines on which musical notes can be placed

Common misconception

When composing, to make a melody interesting, it should be complicated with lots of different notes.

A simple melody with lots of repetition and stepwise movement often makes a more memorable melody.


To help you plan your year 4 music lesson on: Composing and notating a major melody, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Encourage the pupils to try out different melodies and choose the notes they like, rather than choosing notes by written notation. Emphasise composing is an aural skill rather than a written skill.
Teacher tip

Equipment

Class set of pitched percussion, eg. glockenspiels, xylophones or chime bars.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
What is a musical composition?

Correct answer: a new piece of music that has been created
a performance of a song that you have learned
a body warm up to get us ready to sing

Q2.
How would you describe this rhythm?

An image in a quiz
Correct Answer: Ta-di, takadimi, ta, ta-di

Q3.
The horizontal lines that notes are placed on is called a .

Correct Answer: stave, staff

Q4.
The first note of a major pentachord is?

do
re
mi
fa
Correct answer: so

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Effective melodies should ...

Correct answer: mostly move by step
mostly move by leap
feature as many different notes as possible
be as complicated as possible

Q2.
A good note for melodies with a major tonality to start on is ...

Correct answer: do
re
fa
la
ti

Q3.
True or false? Using repetition in a composition makes the music sound more organised.

Correct Answer: True, true

Q4.
Match the following musical terms to their definition.

Correct Answer:major pentachord,the first five notes of the major scale: do, re, mi, fa, so

the first five notes of the major scale: do, re, mi, fa, so

Correct Answer:melody,a combination of notes to make a memorable tune

a combination of notes to make a memorable tune

Correct Answer:improvisation,creative, in-the-moment musical composition

creative, in-the-moment musical composition

Correct Answer:ostinato,a repeating musical pattern which can be rhythmic or melodic

a repeating musical pattern which can be rhythmic or melodic