New
New
Lesson 2 of 6
  • Year 4

Major melodies and the major pentachord

I can read, sing and play the major pentachord and know it uses the first five notes of the major scale.

Lesson 2 of 6
New
New
  • Year 4

Major melodies and the major pentachord

I can read, sing and play the major pentachord and know it uses the first five notes of the major scale.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. A major scale is a group of notes centered around the note do, which often sound bright when used to create melodies.
  2. The major pentachord is the first five notes of the major scale: do, re, mi, fa and so.
  3. Solfège is a system of naming pitches so we can recognise musical patterns by ear.
  4. We can play songs using the major pentachord with a pitched percussion instrument, like the xylophone or glockenspiel.
  5. When we are learning to play a melody, we should play slowly and at a steady tempo.

Keywords

  • Solfège - a system of naming pitches so we can recognise patterns by ear, e.g. so mi do

  • Scale - a group of notes used to create melodies

  • Major pentachord - the first 5 notes of a major scale - do re mi fa so

  • Pitched percussion - an instrument that can play musical notes of one or more pitch when we strike it, for example, a glockenspiel

Common misconception

It is common to try and play songs too quickly when learning them on an instrument.

It's always better to start slowly and at a steady tempo, then gradually build up speed when feeling confident.


To help you plan your year 4 music lesson on: Major melodies and the major pentachord, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

When students are learning to play songs on pitched percussion, use a combination of playing the songs together as a group and giving a short amount of individual practice time for students to learn the piece at their own pace.
Teacher tip

Equipment

A class set of pitched percussion instruments, such as xylophones or glockenspiels.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Why should you warm up before a music lesson?

to make the start of each lesson fun
Correct answer: to prepare your body, voice and mind for singing and playing instruments
to stretch your voice to its limits
to prepare just your voice for singing and playing instruments

Q2.
What is a major tonality?

Correct answer: a group of notes organised around the pitch do
a group of notes organised around the pitch la
a group of notes organised around the pitch so
a group of notes organised around the pitch re

Q3.
Which of these terms means a melody has notes going up?

descending
Correct answer: ascending
stepwise
major

Q4.
Which Solfège note does the following hand symbol refer to?

An image in a quiz
do
Correct answer: re
mi
fa
so

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which five notes are in the major pentachord?

la, ti, do, re and mi
re, mi, fa, so and la
Correct answer: do, re, mi fa and so
do, re, me, so and la

Q2.
Which Solfège note does the following hand symbol refer to?

An image in a quiz
do
re
mi
fa
Correct answer: so

Q3.
Which of the following is NOT a pitched percussion instrument?

xylophone
glockenspiel
chime bars
Correct answer: harmonica

Q4.
What is the best method for learning to play a melody on an instrument?

Try and play your melody as quickly as you can straight away.
try to guess the melody without first listening to it.
Correct answer: play slowly at first, and to a steady tempo.