New
New
Lesson 1 of 6
  • Year 4

Major tonalities

I can identify a major melody and describe its character.

Lesson 1 of 6
New
New
  • Year 4

Major tonalities

I can identify a major melody and describe its character.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. It is essential to warm up the voice before singing to keep it strong and healthy and to prevent injury.
  2. Many songs have a tonal centre, or tonality. Often, this can be described as major or minor.
  3. Major tonalities are organised around the note 'do' and are often bright sounding.
  4. When describing the character of a melody, I could mention the tonality, its melodic shape and other musical elements.

Keywords

  • Warm up - a sequence of exercises used to prepare the mind, body and voice for singing / playing instruments

  • Tonality - the organisation of notes around a central note, the tonic, which helps to shape the music’s sound and character

  • Major and minor - the major scale is organised around the note do and can feel bright; the minor scale is organised around the note la and can feel dark

  • Ascending and descending - a melody could ascend (go up) or descend (go down)

Common misconception

Songs with a major tonality are always happy.

Tonality is one of the elements that gives a melody it's character. While major tonalites often feel bright, it is the combination of how all the elements of music are used that will make a song sound happy.


To help you plan your year 4 music lesson on: Major tonalities, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Displaying the elements of music is a great way of reminding students of the definitions of common musical terms. In this lesson melody (ascending and descending), tonality, dynamics and pitch are mentioned.
Teacher tip

Equipment

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
When should you warm up your voice?

Correct answer: before every music lesson
once a week
just before concerts
never

Q2.
What does the musical element 'dynamics' mean?

how high or low notes are
how fast or slow the music is
Correct answer: how loud or quiet you sing or play
how long you hold each note for

Q3.
What is a melody?

a drum pattern to play alongside singing
Correct answer: a combination of notes to make a memorable tune
a backing part to accompany your singing
lots of notes played together at the same time

Q4.
Which of the following is a word that could describe the tonality of a piece of music?

Correct answer: major
loud
thick
fast

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which of the following should you NOT do when warming up to sing?

stand tall and relaxed
use tongue twisters and breathing exercises
Correct answer: lean forward and sing as loudly as possible
do exercises to gently stretch our vocal chords

Q2.
Which of the following is a correct definition of a minor tonality?

songs that are organised around the pitch do
Correct answer: songs that are organised around the pitch la
songs that are always sad sounding
songs that have an ascending melody

Q3.
Which of the following describes a melody with notes that go up in pitch

descending
major
Correct answer: ascending
minor

Q4.
Which of the following uses of musical elements is most likely to create a bright, joyful character for a melody?

minor tonality, slow tempo, quiet dynamics
Correct answer: major tonality, moderate tempo, moderately loud dynamics
major tonality, very slow tempo, quiet dynamics

Additional material

Download additional material