New
New
Lesson 6 of 6
  • Year 4

Reading and performing major melodies

I can perform my major melody composition with increasing accuracy and a steady pulse.

Lesson 6 of 6
New
New
  • Year 4

Reading and performing major melodies

I can perform my major melody composition with increasing accuracy and a steady pulse.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. We can compose and improvise using the pitches of the major pentachord.
  2. Effective melodies move mostly by step, with some leaps.
  3. Rondo form is a type of composition with a returning theme.
  4. Rehearsing helps us get ready to perform.
  5. When we perform we should pick a steady tempo and if we make a mistake we should try and find our place and continue.

Keywords

  • Composition - a new piece of music that has been created

  • Improvise - to create music in the moment, using the voice or instruments, alone or with others

  • Rondo form - a musical structure with a returning theme - ABACA

  • Theme - a short, recognisable musical idea that is the main musical idea for a composition

  • Rehearsing - to practise in order to improve and prepare for performance

Common misconception

If we make a mistake during a performance, we should start again.

While sometimes we might need to re-start, practising finding our place and carrying on playing is a great skill for a performer to develop.


To help you plan your year 4 music lesson on: Reading and performing major melodies, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

If pupils have not composed a B melody, or the rhythm for section C, they could use the examples provided in the slide deck. After giving pupils time to rehearse, they could perform to the group, or pairs could perform to each other.
Teacher tip

Equipment

Class set of pitched percussion instruments, eg. xylophones, glockenspiels or chime bars.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which of these features would NOT make an effective melody?

use of repetition
the melody moving mostly in steps (notes close together)
Correct answer: the melody moving mostly in leaps (notes far apart)
the melody starting and ending on the note do

Q2.
What makes a melody memorable?

when it is complicated
Correct answer: when it is simple and makes use of repetition
when it uses as many different notes as possible

Q3.
What does improvising mean in music?

to read the notation silently
to play the music exactly as it is written
to copy someone else's performance
Correct answer: to make up the music on the spot

Q4.
What Solfege syllable is the highest note of the major pentachord?

Correct Answer: So, so

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

4 Questions

Q1.
Which of these would make an effective melody?

mostly leaps, using lots of different notes
mostly steps, without any repetition
Correct answer: mostly steps, using some repetition
mostly leaps, starting on the note re

Q2.
A rondo form composition ...

Correct answer: has a repeating theme that we label "A"
has lots of sections that all come back again and again
has no repeating sections
has two main sections that play one after the other

Q3.
I know that I am ready to perform when ...

I have finished composing my piece of music
Correct answer: I have rehearsed my piece, playing it slowly and to a steady tempo
I am bored of playing my piece

Q4.
If I make a mistake during a performance I should ...

start playing again from the beginning
Correct answer: try and find my place and carry on playing if possible
stop the performance and apologise